4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Yumurta içme eylemi

Kuş gribi vakaları nedeniyle Türkiye genelinde beyaz et ve yumurta tüketiminin yok denecek kadar az olması nedeniyle Konyalı yumurta üreticileri, yumurta içerek ilk eylemlerini gerçekleştirdi. Türkiye'de 500 milyon yumurtanın elde kaldığını belirten Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Konya, yumurta fiyatlarının 3 YKr'ye düştüğünü ve hükümetten acil destek beklediklerini söyledi.

Konya Yumurta Üreticileri Birliği binasında toplanan Konyalı yumurta üreticileri, sıkıntılarını görüştükten sonra bir basın açıklaması yaptı. Birlik Başkanı Hasan Konya, zor günler geçirdiklerini vurgulayarak, "Kuş gribi nedeniyle sektörümüzün aldığı darbeden kaynaklanan sorunlardan önceki çek, senetlerimizi yani ödemelerimizi yapamaz hale geldik. Devletimiz yardımlar yapacaktı gecikti. Bize bu konuda bir açıklama yapılmaz ise Türkiye genelinde eylemlere başlayabiliriz. Buradan yetkilileri uyarıyoruz, sabrımız kalmadı" dedi.

Konya'da 7, Türkiye genelinde ise 40 milyon civarında yumurta tavuğu olduğunun altını çizen Konya, "Biz Türkiye genelinde yüzde 20'lik bir pay oluşturuyoruz. Bu sektörde şuanda Türkiye genelinde 2 milyon insan çalışıyor. Batmak üzereyiz, eğer batarsak 2 milyon kişi işsizler ordusuna katılacak. 5-6 gün önce Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında ilgili bakanlarla bir toplantı yapıldı ve bizim çıkma tavuklarımız 2 YTL'den alınacak ve itlaf edilecekti. Ama şuana kadar bir açıklama yapılmadı. Şu anda sadece Konya'da 100 milyon, Türkiye genelinde ise 500 milyon yumurta elde kaldı. Bu tüketilmediği için imha edilmesi gerekiyor. Bunu da hükümetin almasını istiyoruz. Şu anda çok nadir satılan yumurtanın fiyatı 3 YKr'ye kadar düştü. Bize göre ne beyaz ette, ne de yumurtada sorun var. Bunun için herkesin yumurta ve beyaz et tüketmesini istiyoruz. Yoksa bu sektör batacak" şeklinde konuştu.

Yumurta üreticilerinden bazıları ise sıkıntılarını, "Kapıları açıp tavukları ortalığa bırakacağız. Şu anda biz mahvolduk, destek olmaz ise borçlardan dolayı intihar edeceğiz. Türkiye'nin acil kuş gribi sorununu çözmesi lazım yoksa 20 milyar dolar zarar edecek" şeklinde dile getirdi.
Daha sonra Birlik Başkanı Hasan Konya ve diğer yumurta üreticileri getirdikleri yumurtaları bir bir kırarak içti. Yumurta içen üreticiler, yumurtaların kuş gribi taşımadığını ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2006 Perşembe 22:55:22
Güncelleme :21 Ocak 2006 Cumartesi 10:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?