Seydişehir Meslek Yüksekokulu Grafik-Tasarım Programı öğrencileri, yöremizdeki çeşitli dönemlere ait eserleri yerinde incelemek için. SÜ Seydişehir Meslek Yüksekokulu öğr. Elamanı Mehmet Bakanlar ve öğr. Elemanı M. Sami Öztürk nezaretinde teknik bir gezi gerçekleştirdi.
Öğr. Elmanı Mehmet Bakanlar gezi ile ilgili izlenimlerini ilgili olarak gazetemize şu açıklamaları yaptı. Seydişehir de Seyyid Harun Camiinin (1302–1320)incelenmesiyle gezimize başladık Seyyid Harun camii sonradan yapılan onarımla asıl şekline az çok kaybetmiş olsa dahi, camiin Anadolu’ da Selçuklular ve Beylikler devrinde örnekleri çok olan düz damlı ve ahşap sütunlu camiiler tipinde bir örnektir. Caminin orijinal kapısına bağlı kalarak yeni bir kapının biran önce yapılıp yerine konulması gerekmektedir. Seyyid Harun camiinin incelenmesinin ardından Beyşehir’e hareket ettik.
Beyşehir ilçesi Fasıllar Köyünde bulunan Hitit Heykeli ve Roma rölyefi incelendi. M.Ö13.yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen Hitit anıtın 7.5m.yüksekliğinde olması öğrencilerimizi oldukça heyecanlandırdı. Ören yerinin incelenmesinin ardından öğrencilerimiz köyün yaşlılarıyla tatlı bir sohbete koyuldu, köy halkının sıcak ilgisi ülkemizin farklı yörelerinden gelen öğrencilerimiz üzerinde olumlu izlenimler yarattı. Güzel duygularla ayrıldığımız Fasıllar köyünden Beyşehir’e hareket ettik.Güneşin koşarak doğup,hüzünle battığı bu güzel ilçemizde molanın ardından , Eflatunpınar’a hareket ettik.Hititler dönemine ait anıt;,kabartmalı on dört dik dörtgen taş bloktan oluşuyor.anıttaki figürlerin güneş tanrısı ve fırtına tanrısını simgelediği sanılmakta.
Öğrencilerimizin hayran kaldığı bu anıtın ihmal edildiğini ve çevre düzenlemesine ihtiyaç duyduğunu düşünüyoruz. Gezimizin son bölümünde Eşrefoğlu Camii gezildi. Eşrefoğlu Süleyman Bey’in yaptırdığı Eşrefoğlu camisi1299 Anadolu’da ahşap direkli en büyük camiler grubunun en büyük ve özgün örneği. Son cemaat yeri, abanoz ağacından yapılmış mimberi, hünkâr mahfili bizleri büyüledi. Öğrencilerimiz yedi yüz yıllık bu şaheseri hayranlıkla inceledi. Eşrefoğlu camii’nin çevre düzenlemesinin önem ki ölçüde tamamlandığı fakat camiinin önündeki elektrik direklerinin yıllar önce uyarılarımıza rağmen yerinde olması görüntü kirliliği yaratıyor.
Ayrıca medresenin iç bölümünün imara uygun yeniden yapılandırılması, bedestenin ise bugün yalnızca konferans salonu olarak kullanılmaması, yörenin etnoğrafik yapısına uygun hazırlanarak halka açılması gerekmektedir. Bu gezi neticesinde, çevremizdeki tarihi dokunun incelenmesiyle, geçmişle günümüz arasında bir köprü oluşturuldu.dedi.