16
Haziran
2024
Pazar
GÜNCEL

Arabaşı kuş gribine yenildi

Seydişehir'in en eski adet ve geleneği olan Arabaşı yemek şölenleri şimdi sadece göstermelik canlandırılıyor. Kuş gribinin ortalığı kasıp kavurduğu bir ortamda tavuk ve horozdan yapılan Arabaşı yemeği hemen hemen unutulmaya başlandı.

Soğuk ve kış günlerinde yapılan en keyifli yemek bir önceki yıllarda kalabalık ailelerce şölen halinde çekilerek yenirdi. Gurbette bulunan hemşerilerin birbirleriyle kaynaşması ve memleket hasretini gidermelerini sağlamak amacıyla ilçenin en özellikli yemeklerinden birisini arabaşı yemeği oluştururdu, aynı zamanda bu yemeğe olan hasretlikte giderilmiş olurdu.

Kışın askerden izine gelen delikanlılar, illerde okulda okuyan tatillerde memleketine gelen öğrenciler, hemşeriler geldiklerinde ilçedeki yerleşik halk arabaşı yemeğinin hamurunu sert kıvamlı bir şekilde çekerek tavuk veya horoz etinden pişen çorbanın tepsinin ortasına konarak kalabalık ailelerce şölenle kış günleri ekmeksiz yenirdi. Hatta halk sırayla bu yemekleri yaparak birbirini davet eder keyifle kaşık kaşık yenirdi. Şimdilerde halk grip vebası korkusundan tavuk ve horozlarını imha ediyor, arabaşı yemeği yapmaktan çekiniyor. Bu uzun Bayram tatilinde nadir ailelerde göstermelik yemek yapılsa da eski gelenek şimdilerde unutulmaya çoktan başlandı.

İsmail Sünbül - Kenthaber/ Seydişehir
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2006 Cumartesi 17:39:47
Güncelleme :16 Ocak 2006 Pazartesi 16:14:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
osman dağdeviren IP: 81.215.29.xxx Tarih : 17.01.2006 20:42:26
valla bayrama gittiğimde ben yine yedim anamın ellerine sağlık başlarım kuş gribine