3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

2 bin 736 kişi sigortaya başvurdu

Niğde Sosyal Sigortalar İl Müdürü Enver Özbek, 1 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nedeniyle 18 yaş altı toplam 2 bin 736 müracaatın yapıldığını söyledi.


1-28 Nisan tarihleri arasında alınan müracaatların usulüne uygun olarak değerlendirileceğini ancak 1 Mayıs tarihi itibariyle iş ilişkisinin hizmet akdine dayanması ve çalışmanın fiili olarak yerine getirilmiş olması şartlarının aranacağını belirten Özbek, "Bazı vatandaşlarımız yasada yapılan değişiklikten etkilenmemek amacıyla çocukları adına sigortalı işe giriş bildirgesi verip, tescil ettirmek istemektedir. Halbuki, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine, eğitimine devam edenlerde okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler. Fakat böyle olsa bile ilgili doktor muayenesi şartı ve 6 ayda bir doktor kontrolü şartı aranmaktadır" dedi.


28 günlük süre içerisinde 15 yaş için 13, 16 yaş için 867, 17 yaş için ise bin 856 kişi adına başvuru yapıldığını kaydeden Özbek, sigorta tescilleri kurallara uygun olmayanlar hakkında hem çalıştıranlar hem de aileleri hakkında idari ve yasal işlem uygulanacağını belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 22:49:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hüseyin gedik IP: 88.241.142.xxx Tarih : 30.04.2008 00:47:24

izdiham kuyruk izdiham avrupa birliğinin istekleri için devanlı yasal değişiklikleri düşünerek kanunları allak bullak eden sayin acemiler!!! bu millete neden bu kadar işkenceyide yaşatma gereği duyuyorsunuz millet kuyruklarda kundakdaki bebeleri bile sigortalı konumu getirmek için çekilmeyen çile kalmıyor bu millete revamı bu sayin hükümet heyeti ??? tamam bu kanun değişikliği gerekdiğini var sayalım öncelik ile millete vereceği eziyeti nasil en askari düzeye indirgeriz onu düşünerek çözümünü bularak yasal değişiklikleri yürütmeye koymak gerekli değilmi ? çok basit bir önlem ile bu sorun aşıla bilirdi hiç kimsede kuyruklarda madur olmaz kundakdaki bebelere sigorta avantajından faydalansın diye kimseler sokaklara dökülmezdi sosyal güvenlik yasalarındaki değişiklik ile beraber ek bir matte ile belirtilebilirdi,ki. yeni yada yürürlüğe girdiği tarih ile beraber bu tarihten evvel doğan herkes her nezaman sigortalı konuma girerse girsin eski yasanın haklarından faydalana bilir. yeni yasa resmiyet kazandığı tarihten sonra doğan herkeste yeni yasaya göre yasal haklarından faydalacakdır. bakın efendim izdiham ve kuyruk gerektiren bir zaruret kaldımı? herşey nekadar net berrak ve adil bilmemki bu konularda dersmi versem ))))yetkililerce bu formülün dikkate alınmasını istirham ederim saygılar hüseyin .