2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

240 kiloluk Kiraz yaşamak istiyor

Niğde'de, akraba evliliği sonucu 5 çocuğundan 3'ü obez, 2'si zihinsel ve fiziksel özürlü olan Usta ailesi, midesine kelepçe takılan ve hayatını kaybeden çocuklarından sonra aynı acıyı bir kez daha yaşamak istemiyor.

Niğde'nin merkeze bağlı Alay beldesi Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayan Kemal ve Nursel Usta çifti, 18 yıl önce akraba evliliği yaptı. 5 çocukları olan çiftin ilk 3 çocuğu aşırı kilolu doğdu. Son 2 çocukları ise hem fiziksel, hem de zihinsel özürlü olarak dünyaya geldi. Çocuklarının ilk doğduğu günden beri aşırı kilolu olmasının ilk başta dikkatlerini çekmediğini anlatan anne Nursel Usta, zamanla bu kiloların çocuklarının yaşantılarını etkilemeye başladığını, kilo vermesi için midesine kelepçe takılan Hazmi'yi kaybettiklerini söyledi. En büyük kızı Kiraz'ın ailenin en kilolu üyesi olduğunu belirten acılı anne, her gün kaybettiği oğlunun acısını yüreğinde hissettiğini, özürlü de olsa çocuklarını bu şekilde kabul ettiğini ve onlarında acısını yaşamak istemediğini ifade etti.

Kızının okumayı çok istediğini ve bu nedenle özel bir eğitim kurumuna gönderdiklerini vurgulayan anne Usta, "Her ihtiyacını ben karşılıyorum. Bu da benim için zor oluyor. Çocuğumun ne bir arkadaşı var ne de dışarı çıkıp oynayabiliyor. Sadece son iki aydır okula gidip geliyor. Kilo vermesi için doktorumuz bize az verin, az yesin dedi. Bir ara yemeğini az vermeye başladık ama köy yerinde buradan olmazsa komşuya gidip oradan yiyor. Hazmi'yi kaybedince dünyam yıkıldı. Öldüğünde yanında olsaydım sinirimden doktorlara her şeyi yapabilirdim. İsyan ettim. Çok acılar çektik, eve yağ ekmek alamadığımız günler oldu. Daha atamadım içimden, acısını her gün çekiyorum. Kaşığı elime her aldığımda çocuğum geliyor aklıma. Ölmeseydi ben hastalıklarına katlanmıştım. Bunlar akraba evliliği sonucu başımıza geldi. Ben öyle dedikçe bana herkes akraba, biz de bir sorun var mı diyorlar. Kimseye muhtaç olmak istemiyoruz ancak kendi durumuz da kötü. Çocuklarımı çok seviyorum. Onlar benim her şeyim. Komşularımız yardım ediyor, babaları ve ben çalışmaya gidiyoruz. Geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz ama yetişemiyorum" şeklinde konuştu.

İlkokul 1. sınıftan sonra şişman olduğu için okula alınmadığını, arkadaşlarının ise 'şişko' diye kendisiyle dalga geçtiklerini ifade eden Özel Büyük Doğuş Özel Eğitim Kurumu'nda eğitim gören 240 kilo ağırlığındaki 18 yaşındaki Kiraz, okulunda merdiven çıkamadığını, özel sandalyelerde oturması gerektiğini, arkadaşları ile eğlenemediğini söyledi. Baba Kemal Usta da, aşırı kilolu olan üç çocuğunu 2000 yılında Kayseri'ye götürdüğünü, ilaç tedavisi uygulandığını ancak taburcu olduktan sonra almaları gereken ilaçları maddi imkansızlıktan dolayı alamadığını vurgulayarak, "İlaçlar yan etki yaptı. Hocalarımız bizim ve çocuklarımız için uğraştı. Hazmi'ye kelepçe takıldı ancak kaybettik. Kiraz'ı da kaybetmek istemiyoruz. Ölüm acısı yerine bu şekilde acı çekmeyi tercih ettik" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2007 Pazartesi 12:04:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
faik IP: 82.239.42.xxx Tarih : 10.12.2007 14:36:47

bu ayleye allah sabur versin cok acidim ama normal bisey deyil devletimiz yardim etmeli