5
Mayıs
2024
Pazar
NİĞDE

35 derece sıcaklıkta hasat

Bolluk ve bereket ayı Ramazan'da kimileri yıllık izin kullanıp gün boyu dinlenirken, kimileri de kavurucu sıcaklarda patates, soğan topluyor. Bursa'da, sıcak havada günlük 35 lira yevmiye için soğan ve patates toplayan kadın işçiler, "Allah sabrını veriyor." diyerek hallerinden şikayet etmiyor. Bazı işçiler de bırakacak yerleri olmadığı için çocuklarını da soğan tarlasına getiriyor.

Seher vakti kalkıp sahur yapan işçiler, ardından aile ekonomilerine katkı koymak amacıyla tarlanın yolunu tutuyor. Patates toplamak için Niğde'den gelen 27 yaşındaki Dilber Sakarya, sıcak havaya rağmen oruçlu olduğunu söylüyor. Dilber Sakarya, "35 derece sıcakta patates topluyoruz ama oruçluyuz. Zorlanmıyoruz, çok şükür, Allah sabrını veriyor. Günlük 40 lira yevmiye alıyoruz. Sahur vakti yollara düşüp çalışmaya başlıyoruz. Sekiz saat çalışıyoruz." dedi.

Patates işçilerinden 32 yaşındaki Gülden Dündar ise "Oruç tutuyoruz, zorlanmıyoruz. Sahur vaktinden itibaren çalışıyoruz, günde sekiz saat sıcakta patates topluyoruz. İri patatesleri ayrı, ufakları ayrı topluyoruz." diye konuştu.

HEM ŞARKI SÖYLÜYOR HEM SOĞAN TOPLUYORLAR

Çeşitli illerden ve çevre ilçelerden Bursa'ya gelen soğan işçileri, çocuklarıyla birlikte aile boyu çalışıyor. Doldurdukları çuval başına yevmiye alan işçilerin günlüğü ortalama 35 lira. Yanık sesiyle soğan tarlasını inleten 37 yaşındaki soğan işçisi Yaşar Dal isimli kadın, 2 çocuğu ve eşiyle birlikte çalışmaya İstanbul'dan gelenlerden. Dertli bir şarkı söyleyen Dal, şunları kaydetti: "Hava sıcak ama ekmek parası için çalışıyoruz. Ne yapalım? İş yok, güç yok, haftada iki kez geliyoruz, söküyoruz, kesiyoruz iki gün sonra topluyoruz. 30-35 lira yevmiye alıyoruz. Ramazan zorluyor, mecburuz, gelmeden de olmuyor. Dertli olduğum için yanık şarkılar söylüyorum. Gurbetten geldik, ne yapalım?"

Henüz iki buçuk yaşındaki kızı Defne ile birlikte soğan tarlasına gelen işçilerden Sevinç Taylan, çocuğunu bırakacak yer bulamamaktan yakınıyor. Taylan, "Çocuğa kaynanam ve kayınpederim bakmadığı için mecburen tarlaya getirdim. Biz de fabrikalarda çalışmak istiyoruz. Düzenli bir iş istiyoruz." dedi.

CHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2013 Perşembe 15:54:35
Güncelleme :11 Temmuz 2013 Perşembe 15:57:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?