2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

5 Şubat'a coşkulu kutlama töreni

Atatürk’ün Niğde’ye gelişinin 71. yıl dönümü, kent genelinde düzenlenen değişik etkinliklerle kutlandı. Niğde Belediye Başkanı Mümin İnan, Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine çıkmak için çok çalışmak gerektiğini söyledi.

Atatürk’ün Niğde’ye gelişinin 71. yıl dönümü kutlamaları, sabah erken saatlerde başladı. Protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş, Atatürk’ün Niğde’ye girdiği tren garının önünden, Cumhuriyet Meydanı’na kadar kortej eşliğinde yürüdü. Atatürk Anıtı’na çelenk koyan grup, daha sonra saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu.

Törende konuşan Niğde Belediye Başkanı Mümin İnan, Atatürk’ün Niğdeliler’e karşı özel alakasının bulunduğunu, bunun sebebinin de Kurtuluş Savaşı yıllarında Niğde ve Niğdeliler’in gösterdiği üstün direnç olduğunu ifade etti. Atatürk’ün, "Bağımsızlığını kazanan ve savaştan çıkan ülkemizde topyekün kalkınma için herkese iş düşmektedir" sözünü hatırlatan İnan, yine Atatürk’ün süngüyle elde edilen bağımsızlığın devamı için iktisadi kalkınmanın da önemine her platformda değindiğini söyledi.

Atatürk’ün, "Çalışmadan, üretmeden rahata alışan milletler, bir gün istikballerini kaybeder" sözünden herkesin ders alması gerektiğinin altını çizen Başkan İnan, "Genç Cumhuriyetimizin, Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine çıkabilmesi için ciddi adımlar atılmıştır ama istenilen seviyede olmadığımızı hepimiz biliyoruz. Atatürk’ün bize gösterdiği hedef, bu bölgede mutlaka lider ülke olmamızdır. Bizim başka ülkelerin arkasında uydu veya kenar ülke olmaktan çok, bölgesinde belirleyici olan söz sahibi olan, her zaman olaylara müdahale edebilen güçlü bir ülke olmamız gerekmektedir. Ekonomik ve iktisadi kalkınma ne yazık ki gerçekleştirilememiştir" dedi.

Bugün Türkiye’nin çevresinde olan birçok olaya sessiz kalındığını, batılı güçler tarafından enerji ve petrol yataklarına sahip olmaları nedeniyle yaklaşık 100 yıl önce Türkler’in elinden alınan topraklarda, bugün de aynı olayların cereyan ettiğini belirten İnan, düne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin kırmızı pasaportunu taşıyan Barzani ve Talabani’nin, bugün Türkiye’ye ettiği lafların herkesi yürekten yaraladığını kaydetti. İnan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Barzani ve Talabani, sahibinin sesidir. Yoksa ne onun, ne de dedelerinin Türkiye Cumhuriyeti’ne dil uzatmaya gücü yetmiştir. Atatürk gibi bir lider belki bin yılda bir gelir ama bizler onun gösterdiği hedefler doğrultusunda ilerlersek, bu gibi çatlak sesleri kısa sürede keseriz ve bizim dediğimiz olur. Bugün Amerika ve İngiltere, hiçbir uluslararası hukuku dinlemeden Irak’a girmiş ve işgal etmiştir. Ama Türkiye, kendine kast eden terör yuvaları için bile ne yazık ki, Amerika’ya ’Lütfen bunlara müdahale eder misin?’ demek durumunda kalmıştır."

Konuşmaların ardından Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Sekreteri Süleyman Ukav, Niğde Gazeteciler Cemiyeti (NGC) Başkanı Hayrettin Yenel, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sina Akşin, NGC yönetim kurulu üyeleri ve gazeteciler, Niğde Valisi Gündüz Beder ve Belediye Başkanı Mümin İnan’ı makamında ziyaret etti.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2005 Cumartesi 16:02:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?