4
Mayıs
2024
Cumartesi
NİĞDE

78 yıldır uykuya hasret!

Niğde'de 78 yaşındaki Fehmi Yaman, hayatı boyunca hiç uyumadığını ileri sürdü. Morvan Sendromu denilen hastalıkla dünyaya geldiğini ve buna çare bulunamadığını belirten Yaman, geceleri, gazete ve kitap okuyup, televizyon izlediğini en büyük mutluluğunun ise güneşin doğması olduğunu söyledi.

Niğde kent merkezinde oturan ve bakkal dükkanı işletip emekli olan 1 çocuk babası Fehmi Yaman, Morvan Sendromu denilen hastalıkla dünyaya geldi. Uyku bozukluğuna neden olan hastalık yüzünden bugüne kadar hiç uyumayan Fehmi Yaman, Almanya'da 5 yıl çalıştığını orada ve Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde tedavi olduğunu ancak hastalığına çare bulunamadığını söyledi.

Geceleri kitap ve gazete okuyup televizyon izleyerek geçirdiğini en büyük mutluluğunun ise güneşin doğuşu olduğunu kaydeden Yaman, "78 yaşındayım, çocukluğumdan beri uyumuyorum uyku nasıl bir duygu bilmiyorum. Doğduğumda da yine aynı uykusuz bir bebekmişim. Annem ile babaannem başımda nöbet tutarmış. Bu yaşıma kadar uyumadan geldim. 'Bugün yine güneş doğdu' diyerek yıllarımı geçirdim" dedi.

Eşi 77 yaşındaki Meryem Yaman'ın şeker hastası olduğunu ve 5 yıl önce felç geçirip yatalak hale geldiğini anlatan Yaman, "Birçok kez doktora hastaneye gittim, bir çare bulunamadı. Almanya'da da tedavi olmama karşın bir çözüm üretilemedi. Kayseri'de ABD'den gelen bir uzman da muayene etti. Tedavi etmeye çalıştı ancak o da çare olamadı. Artık tedavi olmaya çalışmıyorum halime alıştım" diye konuştu. Gecelere eşine baktığını ve onunla ilgilendiğini belirten Yaman şunları söyledi:

"Fazla bir etkisi olmuyor bazı geceler strese giriyor sıkıntı çekiyorum, vücudum kasılıyor. Şimdi eşime bakıyorum geceleri, yataktan kalkamadığı için ihtiyacı olursa ona yardım ediyorum. Yaz aylarında balkonda oturuyorum. İşte böyle vakit geçirip gidiyorum. Uyumaya çalışırsam çok sıkıntı çekiyorum. Yatağa uzanınca da rahatsız oluyorum. Sırtıma yastık koyup oturur vaziyette geceliyorum."

NADİR GÖRÜLEN BİR HASTALIK

Psikiyatri Uzmanı Dr. Esra Yenilmez, Morvan Sendromu'nun dünyada çok az görüldüğünü söyledi. Hastalığın kişide kas seğirmeleri, ağrı, aşırı terleme ve şiddetli uyku problemleri olarak görüldüğünü belirten Dr. Yenilmez, "Morvan Sendromu nadir görülen bir hastalıktır. Hastalığın nedeni ise sinir hücrelerine özgü olan potasyum kanallarına karşı antikorların oluşturduğu düşünülmektedir. Tedavisi tam olarak yok" diye konuştu.

DHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2012 Salı 17:10:52
Güncelleme :11 Aralık 2012 Salı 17:13:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?