30
Nisan
2024
Salı
NİĞDE

Akciğerlerimiz alarm veriyor!

Niğde Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Servet Kocaöz, sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan akciğer kanserinin tüm dünya genelinde azaldığını ancak ülkemizde ilk sıralardaki yerini koruduğunu söyledi.

Hastane bünyesinde kurulan Kanser Erken Teşhis Merkezi'nin (KETEM) kanser konusunda çalışmalarını sürdüreceğini belirten Kocaöz, "Kolon kanseri bayan ve erkek hastalarda çok yaygınlaşan bir kanser türü. Bu nedenle 50 yaş üzeri hastalarımızda gaita testi yaparak varsa hastalığın erken tanısını gerçekleştireceğiz. Ülkemizde en büyük ölüm sebeplerinin başında enfeksiyon hastalıkları gelmekteydi. Ama artık ülkemizde bu tür ölüm oranları çok gerilerde kaldı. Enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak çok şükür bir kaybımız yok. Ama bunun yanında beslenmeye bağlı olarak kanser vakalarında çok ciddi artışlar gözleniyor" dedi.

Türkiye'de son yıllarda özellikle diyetle alakalı olarak kolon kanserinde de ciddi artışlar gözlendiğini vurgulayan Kocaöz, "Şu an için ülkemizde sigaraya bağlı olarak akciğer kanserinde ciddi bir artış var. Dünya genelinde akciğer kanseri üçüncü veya dördüncü sırada yer alırken bu oran ülkemizde ne yazık ki birinci sırada. Özellikle günlük bir paket ve üzerinde içenlerde çok ciddi bir artış var. Maalesef Türk toplumu olarak beslenmemize gerekli önemi göstermiyoruz. Bunun yanında günlük egzersizlerimizi yapmıyoruz. Doğal olmayan tütsülenmiş gıdalarla beslenmek ise bize ciddi risk yüklüyor. Kanser hastalığına yakalandıktan sonra çare aramak çoğu zaman bize bir fayda sağlamıyor. Önemli olan bu hastalığa yakalanmadan önce gerekli tedbir ve tedavileri gerçekleştirmek" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 12:06:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?