6
Mayıs
2024
Pazertesi
NİĞDE

Akmedrese müze yapılıyor

SELÇUKLU YADİGARI AKMEDRESE MÜZE YAPILIYOR

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Kayseri Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral ile birlikte Akmedrese ve peyzaj çevre düzenleme çalışmaları yapılan Hüdavend Hatun Türbesi'ni gezdi.

Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Akmedrese'nin kültürel, sanatsal ve sosyal etkinliklere ev sahipliği yapabilmesi için Niğde Belediyesi'ne tahsis edilmesinin özelde Niğde'ye, genelde ise ülke turizm ve kültürüne katkı sağlayacağının altını çizdi. Akdoğan, “Niğde bir tarih şehri. Tarih öncesi çağlardan tutun da Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok önemli eserleri barındırıyor. Bu dönemler içinde ise özellikle Selçuklu döneminden kalan, o dönemlerin mimari özelliklerini yansıtan pek çok eser var. Akmedrese de Selçuklu mimari tarzının en güzel örneklerinden birisi. Biz Niğde Belediyesi olarak Akmedrese ile ilgili bir tasarruf kullanmak istedik ama gördüğümüz kadarıyla siz burayla ilgili büyük mesafe kat etmişsiniz. Müze haline getirilmesiyle ilgili bir takım kararlar alınmış” dedi.

Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral ise, Akmedrese'nin müze olmasıyla ilgili kararı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan geçirdiklerini ve drenaj projesinin tamamlandığını belirterek, yapacakları ihale sonucunda Akmedrese'nin içindeki taşların ve tarihi eserlerin konservasyon çalışmalarını tamamlattıracaklarını söyledi. Bu çalışmanın ardından Akmedrese'nin müze olarak faaliyete gireceğini ve buradaki Selçuklu eserlerinin sergilenmesi için hizmete açılacağını ifade eden Veral, “Akmedrese ile ilgili bütün işlemler şu anda bitmiş vaziyette. Niğde ilimizin kültürel dokusuna çok güzel katkı sağlayacak bir eser meydana gelmiş olacak. Sadece halka değil, üniversiteye, akademik çalışmalara katkı sağlayacak bir yapı olacak” şeklinde konuştu. Belediyeyi, yaptıkları çalışmaların dışında tutmadıklarını kaydeden Ali Veral, “Belediyeler o şehrin yönetiminde merkezi teşkil etmekte, o nedenle burada Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak belediyemizi de işin dışında tutmadık. Bu nedenle sizi ziyaret ettik. Akmedrese dışında gerek Niğde'de, gerekse çevre ilçelerde onarılmış ve kurul kararı alınıp onarıma çıkacak olan kervansaraylar, camiler ve mescitler var. Ama bu işin en önemli yanı Niğde, çünkü Niğde Selçuklu eserleri zengini bir şehir. Biz elimizden geldiği kadar bu eserlere sahip çıkmanın gayretindeyiz. Akmedrese'yi de müze olarak yaparız, işletilmesi ve tahsis edilmesi noktasında belediyeye yardımcı oluruz, dolayısıyla hem müze faaliyeti görür, hem de sizin korumanız altında daha güzel olur” diye konuştu.

SELÇUKLU YADİGARI AKMEDRESE MÜZE YAPILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2010 Salı 15:49:04
Güncelleme :16 Şubat 2010 Salı 19:54:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?