2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

AKP 3. Olağan Kongresi yapıldı

AK Parti Niğde 3. Olağan Merkez İlçe Kongresi yapıldı. Kongrede seçimlere tek aday olarak katılan Ayhan Çalkan, ilçe başkanlığına seçildi. 

Niğde Kültür Merkezi'nde yapılan kongreye, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, partililer, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kongrede bir konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, ülke gündemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Denemeç, Türkiye'nin, 151 ülkenin 'evet' oyunu alarak BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinin aslında dünkü bir olay olmadığını, 6 yıl öncesinden başlayan, ciddi ve planlı bir çalışmanın ürünü olduğunu belirterek, "Önemli bir olay. Çünkü orada önemli kararlar alınırken, aynen daimi 5 üye gibi ülkemizin büyük bir söz hakkı olacak. Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin uluslararası arenada ilişkileri çok önemli. Önümüzde AB var, Kıbrıs meselesi, Ermeni sorunu ve komşuları ile ilişkileri var. Tüm bunların gündeme geldiği ve konuşulduğu en önemli kurulda artık ülkemiz de söz sahibi. Bu işin kararı 6 yıl önce alındı ve değişik taktikler tespit edilmiş ve uygulanarak böyle bir sonuç elde edilmiştir. Demek ki, çalışırsak oluyor" dedi. 

Dünyada yaşanan ekonomik krizin dalgalı kur politikası ve sağlam finans ve bankacılık yapısı ile Türkiye'yi fazla etkilemediğini ifade eden Denemeç, "Bir kriz oluyor ve Türkiye bundan en az nasıl etkilenerek çıkar düşüncesindeyiz. Dünyada ve etrafımızda kafa karıştırıcılar olabilir. Bakın, ülkemizin güçlü olduğu bir çok yön var. Birincisi, 6 yıldır iktidarda olan, tecrübeli, olaylara çok hızlı reaksiyon verebilen, ne yaptığını bilen iktidarı var. İkincisi, ekonomimiz çok daha güçlü. Aldığımızda 240
milyarlar seviyesindeydi, üzerine 400 milyar dolar konuldu bu ekonominin ve ciromuz büyüdü ve çok daha büyük bir ülkeyiz. Üçüncüsü, bankacılık ve finans sektöründe birçok tedbirler alındı, batıdakinden çok daha kuvvetli finans yapımız var. Bu anlamda hiçbir sıkıntımız yok. Tek şunu söylüyorlar, cari açık. Arkadaşlar cari açığın en büyük nedeni ithalat ve ihracat arasındaki fark. Fakat bunu biraz detaylı incelediğimizde ve ithalatı bu kadar şişiren en büyük neden enerji fiyatları. Yaklaşık 35 milyar dolar
enerjiye para ödüyoruz. 2002 yılında 20 dolar olan petrolün varili, 2008 yılında bir ara 147 dolara çıktı. Bu hızlı yükseliş, ABD'li geleceğe yönelik bir nevi kumar oynayan yatırımcıların petrole yüklenmesiyle yaşandı. Sanal ortamda gelir elde ettiler ama o patladı ve bugün petrolün fiyatı 70 dolarlara kadar geriledi. Peki bunun bize etkisi nasıl olacak, 35 milyar dolar olan enerji ithalatımıza ödediğimiz paranın çok daha aşağılara düşmesi anlamında. Gelecek yıl cari açık bu kadar olmayacak. Dalgalı bir kur politikamız var ve aslında bu piyasayı dengeliyor. Dışarıya kaçmak isteyen sermayenin önünde kurun artması fren görevi üstleniyor. Bunun yanında ihracatçımızın sıkıntısı olan döviz düşüklüğü bu dönemde işimize yarayabilir. Artan döviz fiyatları ihracatçımız için destek oldu. Bu ithalatın önünün kesilerek ihracata yönelteceği için cari açığımıza olumlu yansıyacak" şeklinde konuştu. 

Reha Denemeç, konuşmasının ardından Milliyetçi Hareket Partisi'nden istifa eden ve partilerine geçen Belediye Meclis Üyesi Aytekin Oral'a AK Parti rozetini taktı. Tek liste halinde gidilen seçimlerde Ayhan Çalkan, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı oldu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2008 Pazar 17:55:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet eren IP: 88.235.116.xxx Tarih : 2.11.2008 20:57:10

sayın ayhan bey niğdemize hayırlı hizmetler yapmasını diler kendilerini tebrik ederim.yolunuz açık olsun.selamlar