7
Mayıs
2024
Salı
NİĞDE

Anız yakan çifçiye aman yok

Niğde İl Tarım Müdürü H. Mehmet Şen, hububat hasadının ardından anız yakan çiftçilere yüklü miktarda para cezaları uygulanacağını bildirdi. 

Tarlalarda hububat hasadının ardından kalan anızların yakılmasıyla birlikte hem hava kirliliğinin arttığını hem de toprak üzerindeki mineral ve mikroorganizmaların yok edildiğini ifade eden Şen, toprakta kalan bitki artıklarının ve yabancı otların temizlenmesi, daha iyi bir tohum yatağı hazırlanması ve ekim sırasında mibzerin anız saplarıyla tıkanmaması için bilinçsiz olarak anız yakıldığını, oysa sap ve anızın yakılmasıyla bitki büyümesini teşvik eden azotun da yok olduğunu belirtti. 

300 kilogram sap yandığında 1.5 kilogram saf azot kaybı yaşandığını kaydeden Şen, "Bu miktar 7 kilogram amonyum sülfata eşdeğerdir. Anız yakılmasının diğer bir zararı da toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmaların yok olmasıdır. Toprakta bulunan bu mikroorganizmalar organik maddeleri parçalar, ayrıştırır ve bitkiye yarayışlı hale dönüştürürler. İlimiz topraklarının organik madde seviyesi yüzde 0.5-1 oranında ve çok fakir durumdadır. Bu oranın en az yüzde 3 olması gerekmektedir. Anız yakılmasının en önemli zararlarından birisi de toprak yüzeyinin bitki artıklarından arındırılması sonucu rüzgar ve su erozyonuna karşı hassas duruma gelmesiyle erozyonun artmasına neden olmasıdır" dedi. 

Orta Anadolu'da nadasa bırakılan arazilerde yüzde 20 verim artışı sağlandığını, bunun da yapılan denemelerde ortaya çıktığını belirten Şen, "Sonuç olarak anız yakılmasının toprak ve verim üzerine çok büyük olumsuz etkileri olmaktadır. Anız yakanlar hakkında 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 66. maddesi gereğince, Türk Ceza Kanunu'nun 526 ve 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili maddesince işlem yapılacak" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2006 Salı 16:48:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?