2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Aşırı sıcak ishal yapıyor

Niğde Dr. Doğan Baran Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Bahri Elmas, küresel ısınmaya bağlı olarak artan hava sıcaklıklarının ishal yapan mikropları tetiklediğini söyledi.


Dr. Bahri Elmas, yaz aylarında artan hava sıcaklıkları ile birlikte ishal vakalarında belirgin bir artış gözlendiğini, bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından 01 - 07 Temmuz 2007 tarihleri arasında ishal ve ağızdan sıvı tedavisi haftası ilan edildiğini belirterek, “Ani başlayan ishal, çocukluk yaş grubunda hayatı tehdit eden önemli hastalıklardan birisidir. 24 saatte 3'den fazla veya anne sütü ile beslenenlerde her zamankinden daha sık ve daha sulu dışkılama ishal olarak kabul edilir. Anne sütü ile beslenenlerde 7 ve 10 defaya kadar dışkılama normaldir. Yalnızca sık dışkılama, kıvam bozuk değilse ishal sayılmaz” dedi.


Dünya üzerinde her gün 5 yaş altı çocuklarda 1 milyara yakın ishal vakası görüldüğünü, bunlardan 2 milyona yakınının ölümle sonuçlandığını kaydeden Elmas, “Ölümlerin yüzde 80'i, 2 yaş altındaki çocuklar. Yeni doğan ve süt çocuklarında ileri yaşlara kıyasla ishal daha kolay oluşur ve daha ağır bir gidiş gösterir. Küçük bebeklerde vücuttan önemli ölçüde su ve tuz kaybı sonucu vücudun ciddi miktarda susuz kalması meydana gelir. İshal nedenleri arasında en sık enfeksiyonlar görülmektedir. Bu enfeksiyonlar bakteri, virüs ve parazitler tarafından oluşturulmaktadır. Enfeksiyonların bulaşması ve yayılmasında hijyenin yeterli olmaması en önemli etkendir. Enfeksiyon etkenlerinin yanı sıra beslenme hataları, doğuştan metabolizma hastalıkları, antibiyotik kullanımı gibi sebepler de ishale neden olabilmektedir” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2007 Salı 18:50:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?