3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Atatürk'ten günümüze

1938 yılında saat 9'u 05 geçe, Mustafa Kemal Atatürk yaşama veda ettiğinde dünya önemli bir dahiden genç yaşta ayrı kalmanın yasında idi.

Atatürk, yaşadığı her anı ülkesi ve insanlık adına verimli ve üretken kılmayı başarmıştı. Kazanılmaz denen zaferlere imza atan, ülkede inanılmaz değişimler yaratan kısa sayılacak yaşam sürecine çok önemli yenilikleri yerleştirip uygulamaya koymayı gerçekleştirdi. Atatürk, irdelendiği ve incelendiğinde başardıkları şaşkınlık yaratacak kadar büyük ve sonuçları önemlidir. Ne acı ve düşündürücüdür ki demokrasi ve cumhuriyet ile her türlü olanağa erenler ellerindeki gücü kimi zaman varlık sebebi olan Mustafa Kemal Atatürk’e sahip çıkma yerine ucundan, kenarından tartışılır kılma çabası içinde girdikleri de olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk başardıkları ve yaşama geçirdikleri öylesine önemli ve güçlü değişimlerdi ki karşı çabalar ve çalışmalar onun eseri Cumhuriyeti sarsalamaya dahi yetmedi. Yetmeyecekte.
Atatürk ölüm yıldönümünde yas tutulur ve saygı ile anılırdı. Birçok değeri yerinden oynatan, aile kavramını yaralayan, toplumun dengelerini bozan zihniyet onun ölüm yıldönümünü yas günü olmaktan çıkarıp olağan bir güne döndürdü. Yılda bir kez olsun Özel Tv’ler ve TRT yas uygulaması içinde olacakken onlarda birkaç sıra savma türü programlar dışı olağan yayınlarını sürdürür oldu. Saat 9.05 geçe kimi yerde saygı duruşları yapılıyor. Okullarda anma törenleri oluyor ama Ülkesine bu denli hizmeti olan bir önder ve lider için bir gün olsun onu anma ve anımsama için uygulanan kuralların kalkması iyi olmadı. İçki yasağını kaldırıp o gün balo ile dans etme gibi bir yola başvuran anlayış ülkede çok olayı dejenere etti ama keşke toplum önderi için uygulanan bir günlük anmayı sahiplenebilse idi.

Dileğim o ki protokol dışında sokaktaki vatandaşımızda Atatürk’ü ve yaptıkları ile koşullarını okuyarak daha iyi anlar ve kavrar, çünkü onun silah arkadaşı dedelerimizde artık kalmadı gibi.Onlar yaşıyor olsa idi en azından ülke önderini komutanları olarak anıyor ve saygı ile yaptıklarını anlatıyorlardı. Kurtuluş Mücadelesinde yer alıp acıyı ortak yaşayanların vefatı ile az okuyan toplum gerçekleri çokta öğrenen bir dokuda gelişmiyor ona pompalanan ve sunulanlar ile karar vermeye yöneliyor. Keşke her kişi dünü iyi okusa da anlasa diyor ve On kasım şiirimi sizlere sunuyor Atatürk’ü saygı ile anıyorum.

ON KASIM
SENİN GİBİ DÜŞÜNÜYOR
SENİN GİBİ BAKIYORSAM DÜNYAYA
BEN MUSTAFA KEMAL’İM
OLMAZLARA UZANIYORSA BEYNİM
DURMADAN ÇALIŞMAKSA HEDEFİM
BEN MUSTAFA KEMAL’İM
YARINLARI KURARKEN ZORLUKLAR
GÖĞÜS GERİYORSAM OLMAZLARA
BEN MUSTAFA KEMAL’İM
DÖRT YANIMDA DÜŞMANLAR OLSADA
ELİMDE EKMEK BILE ZOR BULUNSADA
BEN MUSTAFA KEMAL’İM
AÇIKSA ALNIM DİKSE BAŞIM
EĞİLMEDEN BÜKÜLMEDEN KONUŞURSA GARDAŞIM
BEN MUSTAFA KEMAL’İM
BENİ ARAMAYIN SAVAŞLARDA,
BENİ ARAMAYIN SIKINTILARDA,
BENİ ARAMAYIN YALNIZLIKLARDA,
BENİ ARAYIN BILGİ - OKUMA ATILIMLARDA
BEN MUSTAFA KEMAL’İM
DURMASIN HALKIM YÜKSELSİN ÇAĞLARA
GENÇLIĞIM MEŞALE OLSUN UYGARLIĞA
GÖZLERİNİZ PIRIL PIRIL BAKSIN DÜNYAYA
BEN IÇINIZDEYIM. BEN MUSTAFA KEMAL’İM
ÜLKEMİN YARINLARINDA GÜZELLİKLER VAR
İNANDIĞIM GENÇLERİM CANLARIM VAR
ACILARI BAL EYLEMİŞ ANADOLUM VAR
GÜZELLİKLER İÇİNDEYİM BEN
BEN MUSTAFA KEMAL’İM
GÜNEŞTE, AYDA, YILDIZDA, UMUTLARINIZDA
YAŞAMINIZIN YENİDEN DOĞDUĞU SABAHTA
İŞTE BEN MUSTAFA KEMAL YANINIZDA
İŞTE BEN YAŞIYAN DEĞERLERLE UMUTLARDA
BEN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜM O ANDA.

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2005 Salı 10:17:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?