30
Nisan
2024
Salı
NİĞDE

Bahara coşkulu karşılama

Niğde Valiliği ve Niğde Üniversitesi tarafından düzenlenen Nevruz Bayramı kutlamalarına öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi bahçesinde düzenlenen Nevruz kutlamalarına, Vali Sebahattin Öztürk, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Osman Nuri Erkan, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Uygun, AK Parti Niğde Milletvekili Muharrem Selamoğlu, MHP Niğde Milletvekili Mümin İnan ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Nevruz geleneğinin tarihin en son Buzul Çağı'nın bitmesinden hemen öncesi olan milattan önce 15 bininci yıllara kadar uzandığına işaret eden Rektör Uygun, efsanevi Pers Krallığı'nın avcılıktan hayvancılığa ve yerleşik düzene geçmesini temsilen kutlanmaya başladığını söyledi.

Vali Öztürk ise, Nevruz Bayramı'nın Türkiye'nin doğusunda bulunan bütün milletleri ve ülkeleri yakından ilgilendirdiğini belirtti. Öztürk, cumhuriyetin ilk yıllarında kutlanan ancak 40-50 yıl kesintinin ardından 15 yıla yakın bir süredir resmi olarak kutlanan doğanın diriliş bayramının son zamanlarda resmi bayram ilan edilmesi için çalışmaların yapıldığını vurguladı.

Konuşmaların ardından Nevruz ateşini yakan Vali Öztürk ve Rektör Uygun, daha sonra çekiç ve örsle demir dövdü. Fidan dikiminin ardından protokol üyeleri pilav ve helva yiyerek bahar bayramını kutladı. Üniversite öğrencileri ise yakılan ateşin etrafında halka oluşturarak, sırayla ateş üzerinden atladı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2009 Cumartesi 23:36:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?