2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Bal rekoltesi yarı yarıya düştü

Niğde'de bal rekoltesinin geçen yıllara oranla yarı yarıya azaldığı bildirildi.

Niğde Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zekeriya Gökler, olumsuz iklim şartları ve bazı arı yataklarının ihmal edilmesi nedeniyle bal üretiminin azaldığını bildirdi.

Geçen yıl Niğde sınırları içinde 400 ton bal üretildiğine dikkati çeken Zekeriya Gökler, bu yıl rekoltenin 200-250 ton civarında kaldığını belirtti.

Birliklerinin 117 üyesi bulunduğunu ve üyelerinin 15 bin kovan ile üretim yaptığını, birliğe üye olmayan aracıların da 15 bin civarında kovanının bulunduğunu kaydeden Gökler, şu bilgileri verdi:
“Tarım İl Müdürlüğü, arı kovanı konulabilecek bölgelerde arı yataklarını tespit etti. Ancak, ne yazık bazı arıcılar, kovanlarını uygunsuz yerlere koydu ve bazı arı yatakları ihmal edildi. Bu durum verimin düşmesine neden oldu. Verim düşüklüğünde olumsuz iklim şartları da etkili oldu. Bunun sonucunda bal üretimi geçen yıllara oranla yarı yarışa düştü.”
Bu yıl süzme balın kilogram fiyatının 12,5-20 YTL arasında değiştiğini bildiren Gökler, petek balın perakende satışının da 10-25 YTL arasında olduğunu söyledi.

Birlik olarak ürettikleri bala patent alabilmek için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını hatırlatan “Naybal” markasıyla bal üretimi yapacaklarını da sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 11:25:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?