2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Başbakan, Niğde turizmine destek vermeli

BAŞBAKANIMIZ-KÜLTÜR VE TURİZM BAKANIMIZ NİĞDE TURİZMİNE AÇILIMINA DESTEK VERMELİDİR.

Ülkemizde doğal ve tarihi güzelliklerin farklı yansımaları vardır. Kimi ilimize doğa, kimine tarih, kiminde folklor öne çıkar. Tüm özellikleri içeren kentlerimiz ise sınırlıdır. Dağ, yayla,sağlık, tarih,inanç gibi faklılıkları bünyesinde toplayan birkaç kentten biride Niğde’dir.

M.Ö 5 binli yıllara değin uzanan tarihi zenginliğin başkenti Niğde, Cumhuriyet döneminde ,ilçesi olan Nevşehir ve Aksaray’ın Turizmde aldığı paya dahi eremediği gibi Turizm denilince akla dahi gelmemektedir.

Nevşehire bir saat kadar uzaktaki Niğde’de Kavlaktepe yer altı şehir, Bölgedeki tek ve canlı gülen Meryem ana Fresklerinin yer aldığı Gümüşler Manastırı,Kayseri- Niğde yolu üzerinde Hristiyan hacıların geçiş yolundaki uğrağı Aktaş Hellena Kilisesi, Bahçeli Kasabasındaki Romalılardan kalan ülkemizde boyutları ile örnek Roma Havuzu,Bor Kemerhisar’da Tyana Kentinin merkezinde ayakta kalan su kemerleri, Dikilitaş,Roma Hamamı , Gökbez Köyündeki Fırtına Tanrı Kabartması, İftiyan’da Kazı ve ineceleme bekleyen yedi odalar, Bor’da Rum ve Ermeni Kilisesi,Bedesten, Kale ve Aladdin cami, Altunhisar’da Kınık Önü ve mağaralar, Keçikalesi, Yeşilyurt’ta Romalılardan kalan mağara ve Kilise, Yeşilburç’ta Kilise,Ulukışla’da Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Niğde merkezde Akmedrese, Sungurbey cami, Hüdavent Hatun Türbesi,Bedesten ,Kale, Alaaddin cami, ki güneş gölgesi ile oluşan kadın başı ile örneği olmayan bir kapı taş işçiliğine sahip eserler dahi Niğde’ye ilgi için yetecek önemdedir.

Niğde ve Bor’da Selçuklu,Karamanoğlu ve Osmanlılardan kalan camiler,hamamlar,hanlar Niğde’de, Bor’da, Kavlaktepe’de, Fertek’de, Kumluca’da, eski yapı evleri Tarih ve doku zenginidir., Osmanlılardan kalma 0n beş ayrı yerde ayakta kalan kilise vardır. Cullaz sokağı ki kurtarma için yola çıkılan ancak başladığı noktadan Vali Refik Arslan tain olup Erzincan’a gidince öylece kalan dünden ayakta kalmış evler,Fertek ve Bor’da tarihi taşıyan binalar konaklar bulunmaktadır.

Niğde merkezde Kale çevresi açık hava müzesi gibi ama bakımsız, sahipsiz, korumasızdır .

Niğde Müzesi örnek müzelerdendir, sarışın rahibe mumyası dahi tek başına görülmeye değer, Porsuk, Bahçeli,Pınarbaşı, Kemerhisar,Tepeviran, ve Niğde’de kazılarda bulunmuş paha biçilemez eselerin bulunduğu müze bölgenin görünümünü anlatan aynasıdır.

Doğanın güzelliği Aladağlarlarda Demir kazık zirvesi, Bolkar dağlarında yatırımı yarım bekleyen Kayak merkezi, Çamardı, Bor, Yeşilyurt, Yaylaları, Çiftehan kaplıcası,Kemerhisar İçmeleri, Bor şifalı kum ocakları, Narlı göl ve dağlardaki buzul gölleri ile güzellik ve şifa alanları, Türü sınırlı kalan Toros kurbağları, Aladağ Yaban keçilerinin yaşadığı elmadan patatese her tür meyvanın sebzenin üretildiği bolluk içinde yokluk çeken kenttir Niğdemiz.

El dokuma halıları, el yapımı usta elinden çıkmış çan, çıngırağı, kepeneği, derisi,bıçağı ile de ayrı bir çekim alanı olabilecekken el sanatları da yok olmaya yüz tutmuştur..

Niğde Kapadokyanın en önemli kentlerindendir. Nevşehir dünyada marka olurken Niğde sesini dahi duyurmaktadır. Niğde’de Turizm konusunda Valilerden birkaçı çaba ve emek vermiştir. Son vali Refik Arslan Öztürk Erzincan’a atanmadan Niğde Turizmini canlandırmak adına çok uğraşı oldu.Örneğin Tyana kazılarının başlamasını, bahçe duvarı olan kemerlerin kurtarılmasını sağladı. Niğde Kale çevresindeki evleri kurtarmaya yönelik uygulamalar geçti. Turizmle ilgili her çaba ve çalışmaya katkı veren vali ile Niğde iki yılda bir canlanma yakaladı. Vali gitti. Tüm başlayan işlerde onunla kaldı.

Eski Vali Öztürk, deyimi ile kazılar sonuçlanırsa Efes ile eşdeğer bir kent yer yüzüne çıkacak dediği Appolon’un yaşadığı Kemerhisar Tyana kazısı sıradanlığa döndü. Bölgede İtalyanların yürüttüğü kazı sponsor bulunamazsa yıllara sarkacak gibi.Niğde Kalesi ise yıkıldı yıkılacak kurtarıldı kurtaılıyor derken yok olacak gibi.

Ağustos 2004 tarihinde bölgede incelemede bulunan Kültür ve TURİZM Bakanı Erkan Mumcu Kemerhisar da Felsefe ile ilgili dünya çapında bir organizasyon yapılması ve APPOLONun tanıtımını önermiş destek vereceğini söylemişti. Öylece Kaldı. Keza Bakan Niğde Kalesi için hemen yapılmalı diye talimat verip birden fazla ihale edilse de ortada yapılan bir durum yok.

Vali Gündüz Beder Turizm konusuna yeterince önem verdiği söylenemez. Belediye Başkanı Mümin İnan’da turizm konusunda çok öne çıkmıyor. Niğde Niğde dışında tanınması için çok ciddi çalışmalarda yapılmıyor. Niğdeli dahi Niğde’yi yeterli ölçüde tanımıyor ,bilmiyor.

Birkaç kuruluş vasıtası ile bölgeye gelen bireysel gezi heyetleri yada Aladağlara gelip Niğde’yi görmeden giden turistlerin varlığı ötesinde 45 dakika ötede dünyanın dört yanından gelen turistlerin olduğu Nevşehirden Niğde’ye turistlerin gelmesi sağlanamıyor.

Niğde Tur operatörleri ile bağlantı kurarak bu alanda bir atılım sağlayamıyor. Nevşehir ile dayanışma içine girirp bu yönden de fayda sağlama açısından bir sonuç veren bir girişim yok.

Niğde için konaklama sorununu çözecek müthiş bir potansiyel var. Kale çevresinde tarihi evlerden sit alanı içindekiler alınıp bu evler turizm konaklama için kullanılması dahi sorunu kısa sürede ortadan kaldırır.

Niğde; Milletvekilleri, Valisi, Belediye Başkanları, İlgili birim Müdürlerinin gözlerinin içine baka baka ‘sahipsiz kentim, elimden tutun’ diye adeta yalvarıyor. O arada bilinçsizce kimi tarihi değerler yapılarda yok ediliyor Özellikle Niğde’de bakımsızlıktan çok sayıda ev yıkılırken geçmiş yıllarda yol açma çalışmalarında da birçok eski ev tarihe karıştı.

İlginç olanda Niğde’de yaşayan Niğdelinin çoğunluğu da Niğde’deki doğal ve tarih zenginliklerinin farkında değil. Demokratik Kitle örgütlerinden bir kaçı hariç ilgilerini dahi bu konu çekmiyor. Ticaret Sanayi Odası gibi kuruluşların ise bu konu ile ilgili söyledikleri yaptıkları yada çabalarını yerel basında dahi gören yok.

Tarihi doğası ovası ile var olan zenginliğine değil yer altı zenginliklerine dahi doğru düzenli bir el uzanmayan Niğde orta anadolu da Ankara ya üç saat ötede varlılık içinde yokluk yaşıyor, büyük köy olarak uzanacak bir destek elini bekliyor.BAŞBAKAN VE KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI NİĞDE TANITIMINA DESTEK VERMELİDİR.

Niğde valisi, Belediye Başkanı, Kültür ve Turizm Müdürü, Niğde Üniversitesi Rektörü, İlçe kaymakamları, Belediye Başkanları, Niğde Milletvekilleri, Niğde Demokratik Kitle örgütleri ve Milli Eğitim yetkilileri kısacası kent dokusuna yön verenler toplanıp Niğde için Niğde dışında tanıtma anlatma ve Nevşehir’e gelen Turisti Niğde ye çekebilme konusunda bir uğraşa başlamalarının ve yeniden tekrar Turizm için emek ve uğraş vermenin de teşvik alındığı için moralenen sanayici desteğini alarak yeniden gündeme almanın da tam zamanıdır.

Niğde’de son yıllarda yapılanlar olsa da yapılacak çok iş vardır.ESKİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MUMCU, FELSEFE KURULTAY’INDAN SÖZ EDİYORDU.YENİ BAKAN BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYOR.NİĞDE MEVCUT KAZILARA EK YENİ HÖYÜKLERDE KAZILARIN BAŞLAMASI,TYANA AÇIĞA ÇIKMASI İÇİN BAKANDAN ÖTE BAŞBAKANIN DESTEĞİ ŞARTTIR. BEKLİYORUZ.
Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2005 Cuma 11:51:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?