3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Bayram sevinci

Eski bayramlara özlem ile bayram muhabbeti etmek olağandır. Çünkü gerçekten yaşamda, bayramda düne göre değişiyor. Gelinen yeni dünya düzeni her alanda etkin oluyor. Eski bayramları kısaca anımsarsak farklılık öncelikle mevsimine göre de değiştiğini söyleyerek başlasak yeridir.

Bayram kış ve yaz ayrı hazırlanma ile karşılanırdı. Yiyeceği, giyeceği, mevsime göre değişir di ki her bayram mutlaka bayramlık alınırdı. Bayramlıkta elbise ayakkabı öne çıkardı, ama hazır değil elde dikilenler olurdu. Erkek ve kadın terziler son günlerinde gece gündüz çalışırdı. Kadın terziler evlerde erkek terziler teravihten sonra dükkanda sahura kadar iş yaparlardı. Bayram alışverişi yoğun yaşanır, erkekler saç traşı olur, kadınların saçları bayrama özel evlerde sarılırdı.

Bayram öncesi arife günü mutlaka yıkanılır çocuklarda “arifede yıkanan boyu uzar” diye yıkamaya teşvik edilirdi. Bayram temizliği iki gün önceden başlar ,Bayramdan bayrama açılan misafir odası başta tüm ev elden geçirilirdi. Kısacası Ramazan Bayramı öncesi evin ihtiyaçları giderilirken her birey kesesine göre kıyafet düzerdi. Bayram gerçek anlamda bir mutluluk buluşması olarak öne çıkardı. Bayram için ev baklavaları, tatlılar hazırlanırdı. Şekerler alınır,Sigara Kahve Kolanya tamamlanırdı ve evlerde tepsi ile sunumda bulunulurdu. El emeği oyalı işlemeli örtüsü ile tepsi üzerinde kağıtlı,kağıtsız şeker ile beyaz ve kırmızı lokum olurdu ki ille de kırmızı lokum ayrı bir tadı vardı. Niğde ve Bor’da lokum yapan iş yerleri bulunuyordu.Lokumlar taze olduğu gibi üzerine dökülen pudra şekeri ile tepsi kenarına vurarak almak, yeni giyilen üzere dökmemek için avucu altına tutup tepsi kenarına vurarakta ağza atmak ayrı bir incelikti. Çocuklar üzerlerine döktüğünde aile büyüklerinden azar yemekte vardı.Ondan olacak çok evde bayram için gelen çocuğa mendil verilirdi. Çorap hediye etmekte vardı şeker yanında para veren evlere ise mahalle çocukları mutlaka birkaç kez giderdi.

Bayram anımsanma ve önemsenme için kaynaşma dayanışma sürecinin en önemli vesilesi idi. Bayram sabahı bayram namazına gitmek, ordan mezarlığa ziyaret etmek sonra evde aile içi bayramlaşma ve büyüklerden başlayarak ziyaret etmek ne güzel geleneklerimizdi. Kimi kentlerde küçüklere büyükler gitmiyor ama Niğde’de herkes herkese bayramcı gider.Niğde o yönden daha güzel bir bayramlaşma adeti var. Birkaç güne sığsada her kişi bayramdan mutlu kalıyor. Yılın diğer günlerine göre daha farklı ve içten samimi oluyor. Hasret gideriliyor. Sohbetler ediliyor .Son yıllarda Bayramlarda dikkat etti iseniz birbirimizden ne kadar uzaklaştığımızı daha çok anlıyoruz. Aynı apartmandaki komşularımızı tanımıyoruz. Bayram vesilesi ile de olsa selamlaşıyoruz. Oysa bundan 30 yıl önce tanımak dahi gerekmezdi. Her kişi her kişiye selam verir. Bayram ise iyi bayramlar dilerdi. Paradan önde insanlık idi.

Günümüzde değişen ve farklılaşan yaşamda yinede her şeye rağmen Bayramlar özelliğini koruyor.

Ne ise Bayram tadı ve adının güzelliği ile lafı uzatmayalım. Mübarek Ramazan(Şeker) Bayramı içtenlikle kutluyorum. Güzel bir aydan sonra bu kere Ramazan Bayramınız idrak ediyoruz. Nice güzel bayramlara ailece ermenizi,sağlıklı,sıhhatli, mutlu,hoşgörülü,sevecen yaşamınızı diliyorum.





Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2005 Pazartesi 11:11:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MEHMET ÖZKAN IP: 85.105.1.xxx Tarih : 1.11.2005 09:31:17
SAYGI DEGER HEMŞERİM ÖMER FETHİ BEY BİZDE SİZLERİN BAYRAMINI KUTLAR AİYLENİZ VE SEVDİKLERİNİZLE HUZURLU MUTLU AGZINIZ TATLI GÜNLER GEÇİRMENİZİ TEMENİ EDİYOR SAGLIK SİHAT DİLİYORUZ