6
Mayıs
2024
Pazertesi
NİĞDE

Bayramda beslenmeye dikkat!

RAMAZAN BAYRAMI'NDA BESLENMEYE DİKKAT

Niğde İl Sağlık Müdürü Bahattin İlter, geleneklerimiz ve tatlıya olan düşkünlüğümüz nedeniyle Ramazan Bayramı'nı hastanede geçirmemek için beslenmeye çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Hayatımızın her döneminde sağlıklı bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmenin şart olduğunu, Ramazan ayı boyunca değişen beslenme alışkanlıklarının Ramazan Bayramı ile birlikte yeniden değiştiğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü İlter, "Bayramda geleneklerimiz nedeniyle tatlı tüketimi artıyor, şeker, çikolata ve hamur işi tatlılara ağırlık veriliyor. Bu tarz beslenme, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bu nedenle dört besin grubunda bulunan besinlerden en

az 3 ana ve 2 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu; tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde Ramazan Bayramı'nı hastanede geçirmek zorunda kalabilirsiniz" dedi.

Güne hafif bir kahvaltı ile başlanması, gün içerisinde öğün atlanılmamasının önemli olduğunu ifade eden İlter, "Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir. Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı

arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmelidir. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2010 Salı 15:51:05
Güncelleme :7 Eylül 2010 Salı 17:41:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?