6
Mayıs
2024
Pazertesi
NİĞDE

Bayramda beslenmeye dikkat!

Niğde İl Sağlık Müdürü Bahattin İlter, yeterli ve dengeli beslenmenin hayatın her döneminde önemli olduğunu ancak bayramlarda daha çok dikkat edilmesi gereken konuların başında geldiğini belirterek, gelenek ve göreneklerimiz nedeniyle bayramlarda çok tüketilen şekerli besinler ile et tüketiminin sağlığı ciddi anlamda tehdit ettiğini söyledi.

Vücudun yapı taşı olan proteinlerin birçok vitamin grubunu içerisinde barındırmasına rağmen C ve E vitaminini içermediğini ifade eden İlter, "Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gerekli. Kurban Bayramı'nda özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi sağlık problemi olan vatandaşlarımız beslenmelerine çok dikkat etmeli. Yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalılar" dedi.

Yeni kesilmiş hayvanların etlerinin sert olacağını, bu nedenle sindirimde zorluklara neden olacağına dikkat çeken İlter, "Özellikle mide, bağırsak hastalığı olanlar kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmeliler. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme, kızartma yöntemi ve kömürleşmenin oluşması çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etler büyük parçalar şeklinde değil, birer

yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklamalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, daha uzun süre muhafaza edilebilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca çözdürülmeli, hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2010 Perşembe 13:52:03
Güncelleme :11 Kasım 2010 Perşembe 14:16:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?