3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

BBP'den 'kanserli tohum ithal edildi' iddiası

Büyük Birlik Partisi (BBP) Niğde İl Başkanı Bünyamin Karataş, İsrail’den ithal edilen kanserli patates tohumlarının devlet eliyle vatandaşa dağıtıldığını ve tarlalara kanser hastalığı bulaştırıldığını iddia etti.

Karataş, Tarım Bakanlığı’nın, patates üreticisine tazminat ödemesi gerektiğini savundu.

BBP Niğde İl Başkanı Bünyamin Karataş, düzenlediği basın toplantısında, Anadolu çiftçisinin üretime izin verilmeyen tarlaları ile baş başa bırakıldığını, binlerce insanın ne yapacağını bilemez bir durumda sonunu beklediğini öne sürerek, devlet eliyle dağıtılan tohumlar nedeniyle çiftçinin ürettiği kanserli patates sonucu başının dertte olduğunu söyledi.

AB sürecinde Türkiye’de tarımla uğraşan sayısının yüzde 10’a çekilmesi gibi bir düşüncenin gündemde olduğuna değinen Karataş, "Bu süreç zarfında kasıtlı mı, değil mi bilemiyoruz. Sanki çiftçiye, ’Ekmeyin’ demenin bir yolu olarak bu yol mu reva görülüyor? İthal edilen tohumlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin gümrüklerinden geçip gelmektedir. Gümrüklerde bu tohumların incelemeleri yapılmaktadır ama demek ki gerekli incelemeler tam olarak yapılmıyor ki, çiftçilerimiz bugün patates kanseri hastalığıyla uğraşmaktadır" dedi.

İç Anadolu Bölgesi’ni kapsayan bir tohum şirketinin araziler kiralayarak ekim yaptığını söyleyen BBP İl Başkanı Bünyamin Karataş, aynı tohum şirketinin İsrail’den aldığı tohumları, Türkiye’ye Mersin Limanı’ndan sokarak iç piyasaya dağıttığını ve kendi arazilerine ektiğini, ekilen arazilerdeki patateslerden bir defa tohumluk alınarak bu sefer bu tohumların Mersin Limanı’ndan ihraç edildikten sonra Kıbrıs-Mısır arasında fatura değişimi sonucunda yeniden Türkiye’ye sokulduğunu iddia etti.

Bu duyumun detaylı bir araştırmaya tabi tutulması gerektiğini ifade eden Karataş, "Aynı tohumculuk ve ekim yapan şirket, şu anda iflas yada başka gerekçelerle faaliyetine son vermiş, Anadolu’dan çekilerek başka sektörlere kaymıştır. Bu noktada yetkililerin dikkatini çekmek istiyorum. Anadolu çiftçisinin kaderiyle oynamak isteyen varsa, bu konunun üzerine gidilmeli. Ekim ve dikime kapatılan bu arazilerin Yahudiler tarafından rağbet gördüğünü biliyoruz. Bunun ihbar kabul edilerek yetkili birimlerimizin araştırma yapmalarını arzuluyoruz. Bizi endişeye sürükleyen olay, İsrail’den ithal edilen hastalıklı tohumlar nedeniyle hastalığa yakalanan arazilerin bir şekilde elimizden alınıp, yine İsrail’e peşkeş çekilmek istenmesidir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2005 Salı 16:55:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?