3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Beldenin hukuk savaşı

Niğde'nin merkeze bağlı Fertek Belde Belediye Başkanı Mahmut Şafak, köye dönüştürülmek istenen beldenin hakkını sonuna kadar arayacaklarını söyledi. Nüfusu 2 binin altında olan yerleşim birimlerinin köye dönüştürülmesi kararından şikayet eden Fertek Belediye Başkanı Mahmut Şafak, 1954 yılından beri belde olan Fertek'in 2000 yılında yapılan sayımlarda çok büyük haksızlıklara uğradığını savundu. Şafak, köy olmamak için demokratik ölçüler içerisinde haklarını sonuna kadar arayacaklarını ifade etti.

"Bizim diğer belediyelerden ayrıcalığımız var" diyen Şafak, Niğde Organize Sanayi Bölgesi'nin, Niğde Üniversitesi Kampus Alanı'nın, Milli Piyango Öğrenci Yurdu'nun, Faik Şahenk Anadolu Tekstil Lisesi'nin ve Yatılı Özel Sungurbey Lisesi'nin kendi belediye sınırları içerisinde olduğuna işaret ederek, 2000 yılı sayımlarında kimin nerede yazıldığını gösteren 'D' formunu yazışma yoluyla Niğde Nüfus Müdürlüğü'nden talep ettiklerini, ancak bu isteklerine cevap alamadıklarını ifade ederek, "Yani buradan şu anlaşılıyor. Bahsettiğim bütün kurum ve kuruluşlar tamamen Niğde nüfusuna dahil edilmiş. Neden benim beldem sınırlarında olan yerler, Niğde Belediyesi sınırları içindeymiş gibi gösteriliyor? Sayım sırasında beldede olan birçok ailenin söylediği tek bir şey var. Diyorlar ki, 'Sayım sırasında ben ailemle birlikte Fertek'teydim ama kimse gelip bizi saymadı'. Bu kadar ihmalkarlık olur mu? Niğde Sulh Hukuk Hakimliği tarafından nüfus tespiti yaptırdım ve beldemin nüfusunun 10 bin 250 ile 11 bin arasında olduğu belirlendi. Bir evde nasıl bir reis varken, bir başka insan o eve hükmedebilir mi? Biz burada mağdur edildik, mağduriyetin giderilmesi gerekir" dedi.

Fertek'in Türkiye'nin devlet ricaline bürokrat yetiştiren bir belde olduğunu kaydeden Şafak, "1960'lı yıllarda sadece 15 ilin valisinin Fertekli olduğu resmi makamlarca tespitlidir. Valisinden, savcısına, kaymakamından, paşasına kadar yüzlerce yetişmiş bürokratımız var. Hali hazırda biri Japonya Büyükelçisi, diğeri Beyaz Rusya Büyükelçisi olmak üzere Fertekli 2 tane büyükelçimiz var. Bundan iyi kültür anlayışı olabilir mi? Türkiye bürokrasisinin her kademesinde yetişmiş elemanı bulunan bir beldenin özellikle köye dönüştürülmesine karşıyız. Burası 1954 yılında kurulmuş 51 yıllık bir belediyedir" diye konuştu.

Mağduriyetin giderilmesi için Niğde Valisi Gündüz Beder'e dilekçe verdiklerini vurgulayan Şafak, dilekçeye olumlu cevap alacaklarına inandığını, beldenin özelliklerinin göz önünde bulundurulması halinde mağduriyetin giderileceğini tahmin ettiklerini ifade etti. Şafak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yine de olumlu bir cevap alamazsak bu sefer yasaların öngördüğü ölçüde, beldenin yeniden sayımının yapılmasını talep edeceğiz. Yani hakkımızı arayacağız. Bunu halk istiyor, ben sadece belediye başkanı olarak istemiyorum. Halk çok huzursuz, bir belde köye dönüştürülebilir mi? Sadece bin 200 adet su abonem var ve her evde sadece 2 kişi olsa, 2 bin 400 kişi yapar. Bizler yasalara bağlıyız, yasanın üzerinde bir karar değil, sadece hakkımızı istiyoruz".

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2005 Perşembe 12:48:15
Güncelleme :18 Ağustos 2005 Perşembe 12:51:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?