3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Biçerdöverler sıkı takipte

Niğde Valiliği, tarım ürünlerinin zarar görmemesi için biçerdöver kontrol ekipleri görevlendirdi.

Hasat sezonunun başladığı bu günlerde Niğde Valiliği, biçerdöver kontrol ekiplerini devreye soktu. Kontrol ekipleri, Çiftçilerin ürünlerini en az zararla hasat etmeleri için görev yapacak.

Kuraklığın ülkemizi etkisi altına aldığını belirten Tarım İl Müdürü Cemil Usanmaz, son iki yılda büyük değer kazanan hububat ürünlerinin çiftçiler tarafından büyük emek, zaman ve masrafla üretildiğine dikkat çekerek, hasatların en az dane ve sap kaybı ile tekniğine uygun olarak biçilmesini sağlamak amacıyla yeni bir uygulama başlattıklarını söyledi.

2007–2008 ekim sezonunda Niğde genelinde yaklaşık 125 bin hektar alanda hububat ekimi yapıldığını ve bu alanlardan yaklaşık yüzde 60’ının biçerdöverle hasat edileceğini ifade eden Usanmaz, “Geçen yıl yaptığımız kontrollerde dane kayıp oranını yüzde 1.46 oranında tutmayı başardık. Bu yıl ise hedefimiz kayıp oranını daha da aşağılara çekmek. Azalan her yüzde 1’lik dane kaybı ülke genelinde 250 ila 300 bin ton tahılın ekonomiye kazandırılması anlamına geliyor” dedi.

Hasat sezonunun bitimine kadar titizlikle devam edecek kontrollerde, teknik ekiplerin biçerdöver kullananlarda operatörlük belgesini arayacaklarını belirten Usanmaz, “Standart dane kaybından daha fazlasına neden olanlar, olgunluğa gelmemiş ürünleri hasat edenler, yangın söndürücüsüz biçerdöver çalıştıranlar, yatık ürünleri başak kaldırıcısız hasat edenler, domuz burnu sap ayırıcısı bulunmayan biçerdöver çalıştıranlar ve tescil işlemleri yapılmamış, biçilmemiş tarla bırakarak bölgeyi terk edenleri sıkı takibe alacak” diye konuştu.

Dekar başına belirlenen sulu hasatta 8 YTL, kuru hasatta ise 7 YTL ücretin üzerinde bir ücret talep edilmesi halinde de biçerdöver sahiplerine, yasal işlem başlatılacağını dile getiren Usanmaz, tarla sahiplerinin hasat sırasında tarlalarında bulunmalarını ve hasatta fazla dane kaybına neden olan operatörleri en yakın tarım teşkilatına bildirmelerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2008 Cuma 18:53:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?