3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Birleşin Niğde Dernekleri-Ö. Fethi Gürer

İstanbul,Ankara,Adana,İzmir,Antalya,Kayseri,Bursa,Mersin gibi illerde Niğde dernekleri var.

İstanbul’da sayısı 10’u geçti.Nerede ise köy derneklerimizde kurulacak.Ankara’da Başkent Niğde Vakfı faal bulunuyor.

Niğde derneklerinin çok olmasına karşın organize olmada sorun var.İstanbul’da iki ayrı dönemde dernek yönetiminde yer aldım.Merkez sayılan Cağaloğlundaki dernekte toplantılara Yönetim kurulunun dahi tamamının katılamadığı dönemlerde oldu.

Yılda bir kez yapılan Niğdeliler gecesine dahi bilet satmakta sıkıntı yaşanıyor.Niğde’li derneklerin tamamının tek çatı altında toplanması ve şubeler olarak açılarak güçler birleştrilmelidir.

Başkent Niğde Vakfı bu işte öncülük edebilir ve Türkiye genelinde köy, kasaba, ilçe derneklerinin başkan ve yönetimden temsilcilerin yer alacağı kapsamlı bir toplantı Niğde’de organize edilebilir.Vilayet,Belediyeler,Üniversite bu işin içinde olur ve Niğde’de yapılacak organize bir toplantı ile tek merkez çok şube olarak düzenleme sağlanabilir..

Sınırlı sayıda aktif üyenin ayrı ayrı yerde güçlerini dağıtmasının anlamı yoktur.Niğde derneklerinin çoğunda bir Niğde gazetesi, dergisi,dahi bulunmamaktadır.

Merkezi bir oluşum ile haberleşme iletişim dayanışma daha fazla sağlanabilir.Vakıf ile merkezi doku oluşturulabilir ise derneklerin bir işe yarar hale gelmesi sağlanabilir.Niğde dernekleri yıllık gece düzenleyen ,ayda yılda yöneticilerin uğrak verdiği,derdi sorunu olmayanın çokta uğramadığı yerler noktasından çıkıp Niğde’li için,Niğde için üretken kılınmasının ihtiyaç olduğunu bir çok kez yazdım.

Çünkü farklı bölge derneklerinin bölgelerine neler kazandırdığını biliyorum Sporda dahi derneklerin çok önemli etkisi olmaktadır. Bütün Niğde dernekleri birleşip bir köy okulunu onarıp çocuklarını giydirseler ve her yıl bir okulu hedef alsalar dahi önemlidir.

Niğde derneklerinin bir kaçı gerçekten etkin ve başarılı çalışma içindedir.Tüm derneklerin aynı aktivite içinde olması sağlanabilir.Aktif sorumluluk alanların zaman yaratma istekleride vardır.



Dernek olayını bir güç merkezine dönüştülür ve etki yaratılırsa görev almak isteyende ilgi duyanda artacaktır.

Niğde tarih ve doğa zengini bir kent olmasına karşın tanıtılamamış ve özellikleri öne taşınamamıştır. Niğde’de görev yapan yetkililer kadar Niğdelilerde bu konuda sorumludur.Daha Doğup büyüdüğü köy dışında Niğde genelinde olanı bilmeyen çok kişi vardır.

Niğde Üniversiteside bu konuda destek vermeli ve Niğde dernekleri birleşerek ülke genelinde ortak Niğdeye destek projeleri üretmelidirler.









BAŞBAKAN İSMET İNÖNÜ NİĞDE’DE



ÖMER FETHİ GÜRER



Niğde ve Bor’da yapılmış çok hizmet İsmet İnönü imzasını taşımaktadır..Ne varki çok partili dönem Niğde’ye hizmet getiren İsmet İnönü’yü bir parti başkanı olarak görür algılar.Oysa hizmetin geldiği yıllarda Niğde ve Bor İsmet İnönü’yü çoşkun tezahüratlarla karşılamıştır. İşte 20 İkinci Teşrin 1934 yılında İsmet İnönü Başbakan olarak gelişinde Niğde gazetesinin yazdıkları:

NİĞDE BÜYÜK HASRETLİSİNE KAVUŞTU!

‘Bügün Niğde ikinci mutlu gününü yaşıyor.Geçen sene Gazisini ,bu sene büyük BaşVekilini bütün hasret ile kucaklıyan Niğde,sevinç gözyaşı döküyor.Tarihin hiç bir çağında tatmadığı mutlulukları tadan her Niğde’li yüce konuğunu göğüsü kabartarak ve bütün özlülüğü ile ‘daha uzun yıllar sağol ve başımızda dur’ diyor.N e mutlu Niğdeliye ve Niğdelilere’ giriş başlığı altında ‘BAŞVEKİLİMİZ NİĞDEYİ ŞEREFLENDİRDİLER’ haberi yer alıyor.

Baş vekilimizin Ereğli Fabrikasının temelini atmak üzere Ereğli’ye geleceği ve Niğde’de kalacağı epiden beri Niğdeliler arasında çalkalanıyordu.

Baş vekilin Niğde’de kalacağı gün,irili ufaklı her Niğdelinin beklediği bayram halini çabucak alıvermişti.Herkes bunu konuşuyor.Herkes buna hazırlanıyordu.İstasyonda Hükümet karşısında yeni bulvarın tam cenup inşaat noktasında güzel bir tak kurulmuş,Hükümet Konağı,Belediye,Halkevi,Cumhuriyet Halk Fırkası,dükkanlar…Her taraf bir çiçek gibi süslenmişti.

Nihayet Baş vekilimizin 20.nci Salı günü sabahı Niğdemize geleceği anlaşıldı.Hazırlıklar daha ziyade hareretlendi.Her şey Başvekilimize sevgisini,saygısııı tam suretle ifade edebilecek bir hale kondu.Herşey tamam.

Karşılama heyeti gece yarısı trenle İncesu’ya büyük konuğu karşılamaya gitti.Paşamız Niğde’yi şereflendirmesi 7,17’de olacaktı.Fakat daha sabahın üçünde her gün sessiz uyuyan caddelerde adeta bir kalabalık vardı.Sabahın soğuğuna rağmen paltolarına bürünen çiçek gibi donanmış mektep yavrularının şakrak sesleri de duyuluyordu.Saat altıya doğru caddeler kalabalıklaştı.Sakarya mektebi,Ortamektep avluları yavrularla doldu..İstasyon caddesi İstasyona akan halkla dolmuştu.Erken olmasına rağmen kucağında çocuklu kadınlar ,ihtiyar nineler en sevimli hasretine koşan bir anne istasyona taşınıyordu.

Saat altı buçukta İstasyonda mürettep askeri kıta,mektepler,Halk hınca hınçtı.Tren 20 dakika gecikti.Hava soğuktu.Böyle olmasına rağmen küçük mektep yavrularında ne ihtiyar ninelerde,kimsede soğuk,saatlerce ayakta durmaktan bir şikayet duyulmuyordu.Vakit yaklaştıkça herkesin gözleri trenin geleceği tarafa çevrilmişti.Her kalp çarpıyor her yüzden heyecan,her duruşta bir saygı belirmişti.Nihayet işte Niğde’yi hasretine kavuşturan trenin tiz düdüğü –Ne heyecan yarabbi,mektep çocukları,Halk birbirine karıştı.Hoplayan,sevinen,zıplayan,bağıran…Sanki bir düğün,bir heyecan mahşeri..Nihayet tren yavaş yavaş yanaştı.Herkesin gözü orada‘İnecek,oh’indi.Bir alkış tufanı.Paşamız beraberinde Celal Bayar beyefendi bulunduğu halde karşılayıcıların ellerini sıktı.Hal ve hatırlarını sordu.Askeri halkı mektepleri selamladı.Sakarya mektebi tarafından verilen güzel bir demeti aldı.Bütün cadde boyunu dolduran halk arasında yürüyerek çay köprüsüne kadar geldi.Bir otomobile bindi .Bütün cadde etrafında damları dolduran Halkı selamlayarak doğru hükümet konağına geldiler..

Vilayet makamında bir parça istirahattan sonra devairi teftişe başladılar.İcap eden direktifleri verdiler,bu esnada İstasyondaki halk kümesi Hükümet önünde toplanmıştı.Hükümeti teftişten sonra Halkevini şereflendirdiler.Halk mütemadiyen alkışlıyor,Yaşa diye bağırıyordu.Halkevinde idare odasında Halkevi hakkında izahat aldırlar.Halkevi tarafından hazırlanan mükellef sofrada sabah kahvaltılarını yaptılar..

Belediye Reisi Dr Hüseyin bey tarafından hislerimizin ifadesi olan samimi bir nutka teşekkür ettiler.

Cumhuriyet Halk Fırkasını sonra Belediyeyi şereflendirdiler.Belediye Balkonundan Niğdenin umumui manzarasını gözden geçirerek umran yolunda bazı irşatlarda bulundular..Sonra Alaaddin tepesine giderek Alaaddin cami ve Niğdenin tam ve umumi görünüşünü seyrettiler.Oradan askeri mahfel,fıkra karargahını şereflendirdiler.Niğdenin güzel görünüşlerinden Yeşil burç köyü yakınına kadar bir gezinti yaptılar.Topçu kışlasının teftiş ederek halkın ve mekteplilerin çoşkun tezahüratları arasında Bor’a mütevccihen Niğdeden ayrıldılar.

Yüce Paşamızın Niğdedeki üç saatlik bulunuşu Niğde için her bakımdan yeni bir kudret kaynağı olmuştur.Paşamızın Niğdelilerin kalbinde kazılan sevimli çehrelerinin izleri daima yaşayacak,bu bir kaç saatlik bulunuşun itnibaları daima anılacaktır.Bıraktıları tatlı hatıralar hüsranımızı artırıcı bir tesir yapmıştır.Şimdi bütün Niğdeliler dileği sık sık paşaya kavuşmaktır.Borlularda Yüce paşamızı çok çoşkun tezahüratlarla karşıladıklarını haber aldık.Bor’’a muhtelif sanatları bilhassa dabaklık üzerinde durarak kıymetli tetkik ve irşatlarda bulunmuşlardır.Bor’’a 20 dakika kalarak halkın çoşkun tezahüratı arasında ayrılmışlardır.Karşılama heyetimiz Ereğli’ye kadar gitmişler.Yüce konuğumuza minnet ve saygılarımızız ödeyecek hiç bir şey düşünemiyoruz..Sonsuz sıhhat tuttuğu işlerde muvaffakiyetler dileriz.

İsmat İnönü ile Niğde’ye gelenlerde Ekonomi Bakanı Celal Bayar,Nafia Bakanı Ali bey,Sümerbank umum müdürü Nurullah Esdat beydir.

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 12 Mart 2005 Cumartesi 13:49:56
Güncelleme :12 Mart 2005 Cumartesi 13:51:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?