2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Bisiklet Yarışması'nda geri sayım başladı

Doğuş Holding ve Ayhan Şahenk Vakfı’nın kurucusu Ayhan Şahenk’in anısına, Niğde ile Ürgüp arasında yapılan "Ayhan Şahenk 3. Kapadokya Yol Bisikleti Yarışması" 24 haziranda gerçekleştirileceği açıklandı.

6.’sı düzenlenecek olan Uluslararası Kapadokya Dağ Bisikleti Festivali ise , 24-26 Haziran arasında Ürgüp’te gerçekleştirileceği bildirildi.Konuyla ilgili Niğde Anadolu gazetesinde yer alan haberde şu görüşlere yer verildi.

’Türkiye’de bisiklet sporunun geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve Kapadokya bölgesinin tanıtımı amacıyla Ayhan Şahenk Vakfı, Türkiye Bisiklet Federasyonu ve Ürgüp Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Kapadokya Dağ Bisikleti Festivali’ne 20 ülkeden 200 sporcunun katılması bekleniyor.

Festivalde yarışmacılar, Kapadokya’da bulunan Ürgüp, Göreme, Avanos ve Niğde’de pedal çevirecek. Uluslararası Bisiklet Birliği’nin (UCI) takviminde D-2 kategorisinde yer alan yarışmalara Almanya, Belçika, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İskoçya, İsrail, İsveç, Macaristan, Makedonya, Özbekistan, Romanya ve Yunanistan’ın yanı sıra Türkiye’den yaklaşık 200 sporcu katılacak. Tarihi ve doğal güzellikleriyle bilinen bölge, zor arazi yapısı içinde çekişmeli bir mücadeleye sahne olacak. Derece alan sporculara UCI tarafından belirlenen para ödülü, festivalin sponsoru Ayhan Şahenk Vakfı tarafından verilecek.

Dağ bisikleti sporunun yapılmasına uygun arazi yapısına sahip olan Ürgüp’teki yarışlar, çeşitli kültür ve sanat etkinlikleriyle de festivale dönüştürülecek. Ürgüp kent merkezinde halka açık bisiklet yarışları, lazer, havai fişek, bisiklet ve dans gösterileri yapılarak, çeşitli topluluklardan müzik dinletileri sunulacak. Yarışlarda, festival süresince Doğuş Gıda Grubu Şirketleri Barilla, Uno, Tansaş, Bolpat’ın yanı sıra Uludağ da halka ücretsiz ikramlarda bulunacak. Ayhan Şahenk Vakfı, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da festival süresince gezici sağlık araçlarıyla yöre halkını ücretsiz muayene edecek.

Festival kapsamında ayrıca, Doğuş Holding ve Ayhan Şahenk Vakfı’nın kurucusu Ayhan Şahenk’in anısına, Niğde ile Ürgüp arasında "Ayhan Şahenk 3. Kapadokya Yol Bisikleti Yarışması" da düzenlenecek.’

BU haber gerçekten amatör spora verilen destek kadar bölge tanıtımı içinde çok çok önemli bir çabadır.Ancak bu yıl Tyanalı Appolon gündemdedir o nedenle umuyorum ki Niğde valisi,İl Türizm ve Kültür Müdürü hatta Niğde, Kemerhisar, Bahçeli belediye başkanları acilen bir araya gelerek Bisiklet yarışının Kmerhisar’da Kemerler de başlayarak Tyanallı Appolon’u ve Tyanayı anlatan bir etkinlik ile star verip,Bahçeli Köşk içinden geçerek ilk günü Niğde merkezde bitmesi için özel bir girişimde bulunurlar. Hatta Appolon bir posteri Tyana surlarına asılıp Prof Dr Asım Tanış’ın derlediği özlü sözleri de birkaç dilde çoğaltarak katılımcılara gelen basın mensuplarına dağıtırlar.24 Haziran 2005 yılında yapılacak çalışma yada bu kere Ürgüp’te başlar. Niğde merkezde devam eder ve Köşk sonrası Tyana Kemerlerinde biter ve o noktada Tyanallı Appolon ile ilgili program yapılı. Hangisi olursa olsun bu yıl mutlaka bu bisiklet yarışmasında Tyana ve Appolon gündeme gelmelidir.

Niğde bu konuda yapacağı ve geliştireceği çok çaba ve çalışma vardır.Bisiklet yarışı Keçikaleden başlasa, Altunhisar,Yeşiltyurt.Bor,Tyana,Bahçeli, Gökbeze uzansa, Bor Koyunlu- Fertek,Hançerli, Kumluca, Kayardı,Niğde’ye varsa, Niğde merkezde Kale’yi turalayıp Kavlaktepe ile Aladağlara uzansa .Çamardı üzeri Şekerpınar,Çiftehana, Porsuk’tan Bolkarlara uzansa ardındanda Ulukışla Mehmet Paşa Kervansarayında sonlansa diye benim gönlüm isterde istemekle olmuyor ki.Mevcutta yapılabilecek olan Tyanadan Bisiklet yarışı başlarsa hiç olmazsa NTV kanalından dünyaya kemerlerin görüntüsü yayılır.Bir kez olmuştu neden tekrar olmasın ki.Tyanallı Appolon Kemerhisar-Bahçeli özel yarışıda bu yıl yapılması çokmu zor iştir ?

Tyanallı Apollon olayı Niğde turizm açısıdan ,Tyana gün ışığına çıkması açısından çok özel önemdedir. Niğde Üniversiteside bu konuda bir çalışma başlatması ve Tyanallı Appolon ile ilgili bilimselde bir konsey duyurusu yapılması ne güzel olmaz mı ?

Üniversitemzi göz bebeğimiz ama Turizm konusunda çok güçlü bir ses vermiyor, Kimi öğretim üyeleri gönüllü ve içten çaba ve çalışmaları var. Bu konularda Üniversite doku olarak daha atak olmalı. Lise gibi kalmamalı.Niğde Üniversitesi bir Tyanallı Appolon araştırmasını yapıpı dünya ile birkaç dile çevirerek paylaşması çokmu zor. Bu konuda birden çok kaynakta var Prof.Dr Asım Tanış ilede iletişim kurarak bu alanda önemli bir atılımda sağlanabilir.

Ömer Fethi Gürer-Kenthaber/Niğde
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2005 Cuma 10:57:32
Güncelleme :17 Nisan 2005 Pazar 12:06:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?