3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Bor'da Kültür Evi açıldı

Niğde’nin Bor ilçesinde 700 bin YTL harcanarak restore edilen tarihi ev, Kültür Evi ve kütüphane olarak hizmete açıldı.

Bor Belediyesi yanında bulunan tarihi binanın açılışına Niğde Valisi Sebahattin Öztürk, tarihi binayı Kültür ve Turizm Bakanlığına hediye eden, Bilgin ailesinin hayatta kalan kızı Vicdan Bilgin Ersöz, Bor Kaymakamı Şenol Bozacıoğlu, İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal, Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Hamdi Erdoğan, İl Kültür Müdürü Mehmet Öncel Koç ve çok sayıda davetli katıldı.

Restorasyon çalışmaları için 700 bin YTL harcanan Ahmet-Mahmut Bilgin Kültür Evi ve Kütüphanenin açılışında konuşan Vali Sebahattin Öztürk, tarihi ve kültür varlıklarını yaşatmak için harcanan her kuruşun helal olduğunu belirterek, ülkelerin geleceklerinin, geçmişlerinden kalan miraslarıyla renklendirdiğini söyledi.

“Böyle binalarımız bundan 30-40 yıl önce çoktu” diyen Vali Öztürk, “Artık ne yazık ki çok az. Keşke bugünkü sahip olduğumuz bilince daha öncelerinden sahip olabilseydik. Tarihin tanıklarımızı daha güzel yaşatabilseydik. Ama pek çoğunu müteahhitlerimize kat karşılığında, başka başka sebeplerle verdik ve tarihi eserlerimiz gözlerimizin önünden teker teker gitti. Ancak ayakta kalan bu eserlerimize sahip çıktık ve tarihe tanıklık etmelerini tesis ettik” dedi.

Geçmişten gelen her eserin bir hatırası olduğuna işarete eden Öztürk, “Bunlar bizim hatıramızdır. Bu ülkedeki varlığımızın kanıtıdır. Bir ülke sadece askeri ve siyasi başarılarla varlığını koruyamaz. Aynı zamanda bulunduğu bölgedeki tarihi ve kültürel mirası ile de büyüklüğünü ortaya koyar ve varlığını ispat eder” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Öztürk, Vicdan Bilgin Ersöz ile birlikte kurdele keserek tarihi binayı hizmete açtı. Binanın ikinci katında bulunan ve Atatürk’e ait olduğu iddia edilen 1 adet gömlek ve tek ayakkabı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2008 Cumartesi 22:26:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
metin alkan IP: 85.97.1.xxx Tarih : 24.11.2008 17:50:51

Ne zaman memleketime gitsem seyretmeye doyamadığım bu evi Kültür evi haline getiren herkesten Allah razı olsun. İlk memlekete gidişimde mutlaka ziyaret edeceğim.