2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Çetin: Bizde çok Babacanlar, Dervişler var

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Niğde Milletvekili Mahmut Uğur Çetin, organize sanayi bölgelerinin ilkokul mezunu Ali Babacanlar ve Kemal Dervişler’le dolu olduğunu söyledi.

Niğde’nin genişletilen Teşvik Yasası kapsamına alınmasının ardından Niğdeli sanayici ve işadamları ile kentin ileri gelenleri, Niğde Üniversitesi Restoranı’nda bir araya geldi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Birko Şirketler Grubu ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Mumcu, kalkınmanın diğer koşulları olan ziraatçılık, hayvancılık ve turizmde hamle yapamayan Niğde’nin, mutlaka sanayileşme ile kalkınması gerektiğini söyleyerek, yasanın gereken kıvılcımı yaktığını ve daha yasa yürürlüğe girmeden OSB’de arsa taleplerinin arttığına dikkat çekti.

Topyekün kalkınma için, çok çalışarak zaman israfı yapılmaması gerektiğine değinen Mumcu, "Teşvikten bir yıl gerideyiz, kaybedecek zamanımız yok. Çok üretip az tüketeceğiz ve bütçemizi dengeli tutacağız. Kaliteli malı en az maliyetle üreterek, dış piyasada rekabet şansımızı artırmalıyız. Böylece yurdumuza bol döviz girdisi sağlamalıyız" diye konuştu.

Niğde Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hamza Uygun ise bilimi ve bilgiyi dışlayan sanayi kuruluşlarının çağın gerisinde kalacağına dikkat çekerek, bilgiyi üreten kurumlar ile bu bilgiyi üretime dönüştüren girişimlerin omuz omuza vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Uygun, "Şayet, bilgiyi mal ve hizmet üretiminde kullanmıyorsanız, evrenselliği yakalamakta güçlük çekiyorsanız, girişimlerinizin başarılı olma şansını aşağıya çekersiniz. Bir sanayici yalnız ama yalnız kendi küçük yerel pazarına hizmet vermeyi amaçlar. Hedefleri koyduğunda birinci hedefi o olabilir. Ama asıl hedefi daha büyük bir pazara hitap edebilmek olmalıdır. İşte bu pazara hitap edebilmenin yolu da iyi bir bilgi tabanına sahip olmaktan geçer. Sanayici, üniversite işbirliği gerçekleşmeden daha iyi noktalara gelebileceğimizi ben düşünemiyorum" dedi.

Belediye Başkanı Mümin İnan da, Niğde’nin son dönemlerde önemli bir birliktelik gösterdiğini belirterek, geçtiğimiz yıllar içerisinde merkezi hükümetin, Türkiye’de teşvik kapsamına almış olduğu iller arasında Niğde’nin olmayışının partili, partisiz siyasi düşünce farkı gözetmeksizin Niğde’de yaşayan herkesi tek yumruk haline getirdiğini söyledi.

Bu mücadelenin neticesinde ilin teşvik kapsamına alınmasının gerçekleştiğini vurgulayan İnan, "Bu teşvik zaten bizim hakkımızdı, biz hakkımız olanı istedik. Niğde, Türkiye’nin geri kalmış illeri arasında yer almakta ancak eline fırsat verildiği taktirde gelişmeye müsait bir konumdaydı. Şimdi, Niğdeli’nin yapacağı iş kollektif bir çalışmadır, bunun için de herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

AK Parti Niğde Milletvekili Mahmut Uğur Çetin ise 5084 Sayılı Teşvik Yasası’ndan Niğde’nin bir yıl gecikmeli de olsa yararlandığını ifade ederek, önemli olanın bir şeye inanmak ve onun için mücadele etmek olduğunu kaydetti. "Bizler inandık ve başardık" diyen Çetin, devletin yapamadığını, yatırım yapmanın yürek istediği bir zamanda bütün imkanların seferber edilerek, istihdam sağlama aşamasında her şeyin ortaya konulmasını istedi.

"İLAVE YATIRIM KÜLFETTİR, ENFLASYONDUR"

Siyasi kimliğinin bir kenarda olduğunu belirten Çetin, ilave yatırımın külfet ve enflasyon olduğunu söyleyerek, iktidar partisi mensubu milletvekili olmasına rağmen partisinin bakanını da eleştirdiğini dile getirdi. Çetin, şöyle devam etti:

"Şahsıma münhasır kendi içimden gelen bir takım şeyleri ifade etmek istiyorum. Bu ülkede, deriye, tekstile, halıya, mobilyaya, bilime ve bunun gibi sektörlere ben olsam bir kuruşluk yatırım izni vermem. İnanın bugün Türkiye’de şalterine basılmamış binlerce deri fabrikası, tekstil sektöründe faaliyet göstermeye hazır olup da her şeyini hazırlamış açılamamış binlerce fabrikamız var. Mevcut olanları koruyup, onların önlerini açıp, dış dünya ile rekabet pazarına onları teşvik edip, onları bu yolda ateşlememiz lazım. İlave yatırım, ilave külfet ve enflasyon demektir. 36 yıl sonra tek haneli enflasyonla yeni tanıştık ama bu ekonomimizin oturduğu, her şeyin iktisadi anlamda rayına girdiği anlamına gelmez. Şuan kapasite kullanım oranının Türkiye’de yüzde 80’lere ulaştığı ifade ediliyor. İşlerinin en verimli olduğu dönemde bile kesinlikle ve kesinlikle kapasite kullanım oranları hiçbir dönem yüzde 40’ın üzerine çıkmamıştır. Kurulu tesisi destekleyelim onlar hemen istihdamı sağlar."

Niğde’nin teşvik kapsamına alınmasının sevindirici olduğunu, ancak yasanın kendi içerisinde çeliştiğini belirten Çetin, yeni yasa gereği OSB’lerde yeni fabrikaların kurulacağını fakat bu sefer haksız rekabetlerin ortaya çıkacağını vurgulayarak, "Peki hemen yanındaki eski tekstil fabrikasının günahı ne. Bugüne kadar istihdam sağlamak mı? Devletin tesislerinin zarar ettiği bir dönemde, adam çıkarttığı ve özelleştirip sattığı bir dönemde yüreğini ortaya koyup işçi çalıştırıp, istihdam etmek mi bunların günahı? Teşvik kapsamına girerek kurulacak yeni tesislerimizle, mevcut kurulu eski tesislerimiz nasıl rekabet edecek. Ankara’nın havası çok farklı ve buradaki araziden haberleri yok. Bizim organize sanayilerimiz ilkokul mezunu Ali Babacanlar, Kemal Dervişler’le dolu. İnanın onların burada yaptığını, Ankara’dakilerin ne hafızası kaldırır ne de kalemi yazar. Onun için asıl sisteme çeki düzen verecekler sizlersiniz. Bu işleri hep beraber yapacağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2005 Çarşamba 14:33:54
Güncelleme :26 Ocak 2005 Çarşamba 14:40:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?