2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Çevre Bakanı Eroğlu Niğde'de

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Gülnar'da başlayan orman yangınına anız yakılmasının sebep olduğunu söyledi.

Bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulunmak için Niğde'ye gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Bor ilçesi girişinde partililer tarafından karşılandı.

İlk olarak Niğde Valisi Sebahattin Öztürk'ü ziyaret eden Bakan Eroğlu, Niğde hakkında Öztürk'ten kısa bir brifing aldı. Ziyarete Bakan Eroğlu'nun yanı sıra Adalet ve Kalkınma Partisi Niğde milletvekilleri Muharrem Selamoğlu ve İsmail Göksel, Milliyetçi Hareket Partisi Niğde milletvekili Mümin İnan ve bakanlığa bağlı 7 genel müdür de katıldı.

Niğde'nin su ve orman bakımından oldukça fakir bir il olduğunu belirten Eroğlu, bu meselelerin İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda masaya yatırılacağını söyledi. Suyun gelecek için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, sulama sistemlerinin eski yöntemlerden arındırılarak damlama sulamaya geçilmesi için de çalışmalara başladıklarını ifade etti. Ziyaretin ardından Vali Öztürk, Bakan Eroğlu'na üzerinde Alaaddin Camii'nin resmi bulunan çini tabak hediye etti.

Niğde Valiliği'nin ardından yürüyerek AK Parti Niğde İl Başkanlığı'na gelen Bakan Eroğlu, bina girişinde basın mensuplarının Mersin'de meydana gelen orman yangını hakkındaki sorularını cevaplandırdı. Yangının pazartesi gecesi saat 00.10'da başladığını ve giderek büyüdüğünü ifade eden Eroğlu, "Köylü vatandaşların anız yakmasının ardından çıkan rüzgar sebebiyle yangın hemen ormana sıçradı. O bölgede çok kuvvetli bir poyraz esiyor. Saatte 60-70 kilometre hıza ulaşan poyraz nedeniyle yangın hemen hemen bütün tepelere inanılmaz bir hızla yayıldı. Ancak biz 10 dakika içinde yangına müdahale etmeye başladık. Saat 00.30 sıralarında ilk müdahale ekipleri yangın mahalline geldi. Ardından helikopterler geldi. Ama o gün yaşanan şiddetli rüzgar nedeniyle sadece kara ekiplerimiz çalışabildi. Hatta gece bizim ekiplerden 16 kişilik bir grup yangının içerisinde mahsur kaldı. Bu personelimiz, yangının içerisine doğru giderek bir şekilde oradan kurtulmayı başarmış. Ertesi gün milletvekillerimizle beraber ben de bölgeye
gittim. Neticede uçaklar, helikopterler ve kara ekipleriyle birlikte yangını salı günü kontrol altına aldık. Çarşamba günü ise tamamen söndürdük. Ama acı veren bir şey var, maalesef iki vatandaşımız hayatını kaybetti. Vatandaşlarımızdan bazılarının ise evleri yandı, mahsulleri zarar gördü. Başbakanımız çarşamba sabahı 1 milyon YTL'yi bölgeye aktararak vatandaşlarımıza gönderdi. Bu çok önemli bir miktarda para ve aile başına 3-4 bin YTL düşüyor" dedi.

Yangınla ilgili hasar bilançosunun tespiti çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Bakan Eroğlu, "Bölgede 3 bin hektar bir ormanlık alanımız vardı. Ama şöyle bir durum var, yangın rüzgar yönünde ilerlediği için bütün bölgeyi etkisi altına almadı. Bir şerit halinde yandı. Bazı iç kısımlarda yanmayan alanlarımız var. Yanmayan kısımları düşersek daha az bir alanın yandığını düşünüyorum. Vatandaşlarımızdan talebimiz, özellikle bu mevsim, temmuz ve ağustos ayları çok hassas bir dönem. Vatandaşlarımızın bilhassa anız yakmamaları, sigara izmariti, kibrit gibi şeyleri orman alanlarına atmamalarını rica ediyoruz. Çünkü yangınların yüzde 93'ü bu gibi sebeplerden çıkıyor. Bu ormanlar bizim akciğerlerimiz, ağaç olmadan hiçbir şey olmuyor. Yangın çıkması halinde ise vatandaşlarımızın en yakın orman işletmesine bildirmelerini rica ediyoruz" şeklinde konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 15:04:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İLKAY DELİOĞLU IP: 85.105.204.xxx Tarih : 2.08.2008 10:00:38

SAYIN BAKANIM ESKİDEN YEŞİL OLAN NİĞDEMİZE HOŞ GELMİŞSİN GÜZEL ŞEYLER SÖYLEMİŞSİN AMA SENİ DİNLEYECEK YÖNETİCİ NERDE YEŞİL ALANLARI İMARA AÇIP KATLİAM YAPAN YÖNETİCİLERİ ZİYARET ETMENİZ NAFİLE GELİNDE HALKI ZİYARET EDİN SİZE ESKİ NİĞDE FOTOĞRAFLARI GÖSTERSİNLER SİZDE BU NİĞDE CANİLERİNE GEREKEN DERSİ VERİNDE ELİNİZDEN ÖPEYİM.