2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Çiftçiye 'anız' uyarısı

Niğde İl Tarım Müdürü H. Mehmet Şen, tarlalarda yakılan anızın hem toprağın azot ve minerallerinin yok olmasına, hem de yeni ürünlerde sorunların oluşmasına neden olduğunu söyledi. Şen, anız yakanlar için yasal yaptırımlar uygulanacağını kaydetti.

Şen, hasat dönemlerinin ardından toprakta kalan bitki artıklarının ve yabancı otların temizlenmesi ve daha iyi bir tohum yatağının hazırlanması için çiftçiler tarafından yapılan anız yakımı işleminin son derece sakıncalı olduğunu söyledi.

Tarlalarda yakılan sap ve anızın, bitki büyümesini teşvik eden azotun da yok olmasına neden olduğunu ifade eden Şen, 300 kilogram/dekar sap ve anız yandığı taktirde 1 kilo 500 gram saf azotun kaybına neden olduğunu, bu miktarın ise 7 kilogram amonyum sülfata eşit olduğunu kaydetti.

Anız yakılmasının bir diğer zararının ise toprak yüzeyinde bulunan ve organik maddeleri parçalara ayrıştırıp bitkiye yarayışlı hale dönüştüren mikroorganizmaların da yok edilmesi olduğunu ifade eden Şen, "Niğde topraklarında organik madde oranı çok düşüktür. Yapılan toprak tahlilleri neticesinde bu oranın yüzde 0.5 ile yüzde 1 oranlarında olduğunu belirledik. Halbuki bu oranın en az yüzde 3 seviyelerinde olması gerekmektedir. Anız yakılan topraklar, rüzgar ve su erozyonuna karşı hassas duruma gelmektedir. Sürdürülebilir bir tarımsal üretim için temel amaç üretim faktörlerinden olan toprak verimliliğinin devamını sağlamak diğer bir deyişle toprak kalitesini korumaktır. Bu sayılan amaçları gerçekleştirmenin en ucuz yolu topraktan elde edilen ürün artıklarının yani anızların geriye, toprağa dönüşünü sağlamaktır. Böylelikle toprağın yapısı, iyileştirilmesi ve toprağın uzun yıllar korunması sağlanmış olur" dedi.

Orta Anadolu'da yaygın olan nadas-buğday tarımında anız yakılmayan alanlarda yüzde 20 verim artışı yaşandığına dikkat çeken Şen, "Hasattan sonra geriye kalan anız, tohum yatağı hazırlamaya engel olacak kadar ve toprakla tohumun temasını engelleyecek ölçüde çok değildir. Geriye kalan anız az bir masrafla toprağa organik madde olarak kazandırılabilir. Bu işlemde izlenecek yol, yapılan araştırmalara göre şöyledir, anız ve artıkları sap parçalayıcılar ile parçalanmalı. Dekara 0.5 ile 1.5 kilogram arasında saf azot gelecek şekilde gübreleme yapılmalı. Son olarak kulaklı pullukla anız toprağa karıştırılmalıdır" diye konuştu.

Şen, bütün uyarı ve ikazlara rağmen anız yakmaya devam edecek çiftçilere 300 YTL tutarında ceza kesileceğini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2005 Perşembe 15:47:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?