2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Darboğaz kasabası ilgi odağı oluyor

Bor şehri kitabı yazarı Gazeteci Ömer Fethi Gürer Darboğaz kasabasına gitti. Kasabayı ve bölgedeki gelişmeleri yerinde gördü. Belediye başkanı Mustafa Kuzum ile görüşen Gürer ‘Darboğaz Kirazı dünya markası olma yolunda’ dedi.
Gürer başkan ile söyleşisi şöyle:
 
ÖMER FETHİ GÜRER: Darboğaz ilkbahar ile güzelliği bulur ama kışında yine çok güzel görünümü var. Kasaba konumunu kısaca anlatır mısınız? 

MUSTAFA KUZUM: Darboğaz kasabamız Orta Toroslarda Medetsiz ile Ayrancı arasında Bolkar dağları Orta noktasına bakar.Vadi Toros silsilesini ikiye bölen noktadadır. 1500.metre yükseltide kurulmuştur. Yüzölçümü 6000 hektardır. Ulukışla İlçemize 15 km,Niğde 70 km,Adana 135 km,Ankara 350 km uzaklıktadır. 300 yıl öncesinden yerleşmeler olduğu bilinen bölgemiz yaylacılar açısından da çok tutulan bir konuma sahip,Yaz-Kış doğam muhteşem zenginliği var. Yerleşik halk genelde tarım ile uğraşıyor. 1968 yılında belediye olan kasabamız 2000 genel nüfus sayımında 1072 hanede 3607 kişi sayılmıştır .Ancak yaz aylarında nüfusumuz hızlı artış göstermektedir.150 hane Çukurovalı kasabamızda var. Arsa alanlarda olmaktadır. 

ÖMER FETHİ GÜRER:Belediye olarak neler yapıyorsunuz? Kasabada sorunlar neler? 

MUSTAFA KUZUM: Darboğaza yerleşimde ilgide artıyor.Özellikle Çukurova ilgi alanındayız. Kasaba olarak bu gelişmeye uyabilmemiz için İçme suyu,Kanalizasyon sorunlarını aşmamız lazım. Karapınar’dan gelen suyu kullanıyoruz ancak yetmiyor.1969 yılında 400 abone için içme suyu planlanmış ve o dönem 22 kişi abone olmuş uzun sürede öyle kalmış 2006 yılında su abonesi sayımız 1400 haneyi buldu. Göreve başladığımda su ile ilgili şikayetler vardı. Klorlama ile bu sorunu çözdük. Su akıcılığı da sağlayarak su sorununu insan sağlığı açısından olumlu kıldık.Sağlıklı su veriyoruz. Ganimet bölgesinde su kaynakları tespit ettik.13 kilometreden suyu getirme çalışmalarımız var.Ancak Hükümet desteği olmadan bu sorunları olanaklar ile aşmakta zorlanacağız. İmar planı 1975 yılında yapılmış,İmara uygun çalışmalar yapıyoruz.1969 yılında Harita yapılmış.Bu yıl sayısal haritayı yaptırdık.Darboğaz çayı ile Ilıcak deresine akan kanalizasyonun engellenmesi için çalışmalar yapıyoruz. 1 kilometre kanalizasyon döşüyoruz. Bölgede sulama suyu sorunu da yaşanıyordu. Yıllardır Gölet sorunumuz vardı.O anlamda ilerleme sağlandı.İhale oldu 12 Trilyona göle yapımı gerçekleşir ise sulama suyu konusu çözülmüş olacak. 

ÖMER FETHİ GÜRER: Bölgede yapılan festival, kanalizasyon gibi işler ile ilgili hükümet desteği almıyor musunuz.?
 
MUSTAFA KUZUM: Kanalizasyon ile ilgili 320 milyarlık proje maliyeti için 9 milyarlık bir destek geldi. Kiraz Festivali ise hükümetten hiçbir destek almadan halkın katılımı ile devam ede geliyor. Boğaz mevkiinde H.İ.S. tipi gölet tamamladık. Darboğaz sulama Kooperatifi başkanı Hüseyin DÜNDAR ve yönetim kurulu üyeleri Osman GÖZDE ve Ahmet GÜVEN ile Abdurrahman EROL, katkıları Ulukışla ve Niğde Belediye destekleri ile Hayvan içme ve sulama gölet’i Belediye –Darboğaz Sulama Kooperatifi işbirliği ile tamamladık .Kooperatif Başkanı Hüseyin Dündar ile birlikte bu çalışmayı gerçekleştirdik. Bölgede 2 bin baş hayvan için bu çalışma önemli bir destek oldu. DSİ işleri bir milyon 100 bin metreküp su tutacak barajı ile bölgede yeni bir dönem başlayacak umudundayız. 2007 yılında bu temel atılacak.Seçimden önce yapılmasını umuyoruz. 

ÖMER FETHİ GÜRER:Kiraz konusuna geçmeden iç turizm bölgede hareket yaratmıyor mu? 

MUSTAFA KUZUM:Darboğaz iç turizm için potansiyel var ama bu konuda alt yapı yok. Turizm için gerekli yatırım olmaz ise turist ne yapacak. Yaylacılar geliyor ama Turist için daha çekici özellik lazım. Yıllardır Bolkar Kayak evi yarım kaldı.İnşaat bitmedi. Şimdilerde Mehmet Ünlü bey aldı. 2007 yılında inşaatın kalanını yapacağı söyleniyor. Bolkar gölleri, doğal özellikleri ile çekim alanı ama konaklamaya yer yok. Kasabada spor kulübümüz dahi yok ama Darboğazlı Milli bir kayakçımız var. Duygu Ulusoy. Belki gelecekte bu alanda bir atılım için öncü olur. 

ÖMER FETHİ GÜRER: Darboğaz denince aklımıza kiraz gelir oldu. Kasabada bu alanda durum nedir?
 
MUSTAFA KUZUM: Darboğaz kasabamız bu alanda haklı bir üne erdi. 500 ton kirazı Avrupa ülkelerine gönderdik. 2500 dekar alanda 180-200 bin fidanda üretim yapılıyor. 1 yaşından 40 yaşına kadar fidanlar var. Yıllık ortalama 1500 ton birinci kalite ihraç üretimimiz oluyor. 250 ton iç piyasaya siyah kiraz veriyoruz. 750 ton sanayide kullanılan beyaz kiraz yetiştiriyoruz. On bin kişi dolaylı dolaysız bu üretimin içinde. Kiraz ekim alanları gelişimi yanında çevre içinde örnek oluyoruz. Ulukışla bölgesi Emirler,Aktoprak,Maden bu anlamda atılım yaptılar. Kiraza teşvik almadan çabamız çalışmamızla gündemde tutuyoruz. Kiraz festivalimiz ilgi görüyor.Üreticimizi ödüllendiriyoruz. ‘dedi. Başkanı dinledikten ve Darboğazda tur yapıp gezdikten sonra dönüşe geçtik.Darboğaz’dan ayrılırken kirazlar yaprak dökmüş kar atıştırmaya başlamıştı ve Alan yaylasından Porsuk kazı alanını görerek geri dönüşe geçtik.
GÜRER YAZILARINI
bor.sehri.sitemynet.com
www.turizmforumu.net
site.voila.fr
borun.sesi.sitemynet.com
www.yesilborgazetesi.com
www.nigdeahberci.com
okuyabilirsiniz.
Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2007 Perşembe 21:05:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?