4
Mayıs
2024
Cumartesi
NİĞDE

Demirkazık dağcıları verdi

Niğde'nin Çamardı İlçesi'ndeki Demirkazık Dağı'na çıkan ve mahsur kalan 12 kişilik Ukraynalı dağcı grubuna Hava Kuvvetleri'ne ait bir helikopterle saat 07.00 sıralarında ulaşıldı. Bir dağcının hayatını kaybettiği diğer dağcıların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Demirkazık Dağı'na tırmanışa geçen 12 kişilik dağcı grubu dün akşam saat 18.30'da jandarmayı arayarak, yardım istedi. Emli Vadisi bölgesinde mahsur kaldıkları öğrenilen dağcıların kurtarılması için jandarma AKUT'u arayarak yardım istedi. Demirkazık'a ulaşan jandarma ve AKUT timleri arama kurtarma çalışmalarına başladı.

DAĞCILAR YAHYALI’DAN TIRMANIŞA GEÇMİŞ

Olayla ilgili açıklama yapan Çamardı Kaymakamı Mehmet Fevzi Dönmez, "Biz de net bilgiye sahip değiliz. Aldığımız bilgilere göre, mahsur kalan 12 kişilik grup Yahyalı İlçesi’nden, Çamardı’ya doğru gelmek için tırmanışa geçmiş. Emli Vadisi civarında mahsur kalan grup jandarmayı arayarak yardım talebinde bulundu. Şu anda ekiplerimizi bölgeye sevk ettik, çalışmalar sürüyor" dedi.

65 KİŞİLİK EKİP DAĞCI TURİSTLERİ ARADI

Kayıp dağcıların bulunması için Çamardı İlçesi’nde kriz masası oluşturuldu. Kaymakam Mehmet Fevzi Dönmez Başkanlığı’ndaki kriz masası idaresinde 45 kişilik arama kurtarma ekibi 12 kişilik dağcı turistin bulunması için çalıştı. Genelkurmay Başkanlığı da, arama kurtarma çalışmaları için Konya’dan askeri helikopter kaldırdı.

12 kişilik grubun akşam saatlerinde Kayseri’nin Yahyalı İlçesi’ne bağlı Gücük Yaylası civarında kamp kurdukları belirlendi. Kayıp dağcı grubun bulunması için Dikme Jandarma Karakolu’ndan 20 kişilik asker de arama çalışmalarına katıldı.

TURİSTLERİN İSİMLERİ BELİRLENDİ

Demikrakız Dağı’nda kaybolan Ukraynalı 12 dağcının Victoria Polozova, Inna Gorafyska, Olga Morcuko, Sergii Morenko, Oleno Sabybina, Yolodymyr Tulsayka, Yolodymyr Kyrpa, Olya Karabova, Oleksander Martynov, Darya Tyuryunnk, Kuzendsov Arten, Litvinenko Yuliana oldukları belirlendi.

ÇIĞ TEHLİKESİ VAR

12 kişilik dağcı grubun Güzeller Çanağı mevkiinde oldukları ve uçurumların bulunduğu bölgede çığ tehlikesi olduğu için arama çalışmalarına ara verildiği belirtildi. Demirkazık’ta yapılan arama kurtarma çalışmaları yoğun sis nedeniyle sonuç vermeyince, Jandarma, AKUT ve UMKE ekipleri Çamardı İlçesi’ndeki Demirkazık Sosyal Tesisleri’ne çekildi.

12 DAĞCIYA ULAŞILDI. DAĞCILARDAN BİRİ HAYATINI KAYBETTİ

Sabah gün ışığı ile birlikte ekipler kurtarma çalışmalarına yeniden başladı. Sabah saatlerinde Konya’dan askeri bir helikopter de havadan destek verdi. Mahsur kalan 12 dağcıya saat 07.00 sıralarında ulaşıldı. 12 kişilik Ukraynalı dağcıdan birinin hayatını kaybettiği diğer dağcıların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Inna Gorafyska isimli kadın dağcının 100 metrelik buzuldan düşme sonucu öldüğü belirlenirken, kurtarılan 11 dağcı kurtarma ekipleriyle birlikte inişe geçti. Hayatını kaybeden dağcının cenazesi ve 2 Ukraynalı dağcı hava kuvvetlerine ait helikopterle Adana'ya götürüldü.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2012 Salı 11:46:04
Güncelleme :17 Mayıs 2012 Perşembe 18:41:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?