2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Dünya Tarım Merkezi kuruluyor

Niğde merkezli faaliyet gösteren Hizmet Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sami Ege, ülkemizde yapılan tarım uygulamalarının ana sorununun plansız ekimler olduğunu belirterek, kuracakları Dünya Tarım Merkezi ile Türkiye'nin tarım potansiyeline yön vereceklerini söyledi.

Ülkemizde hızla azalan tarım nüfusunun bilinçlendirilmesi ve teknoloji kullanımının artırılması için gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini ifade eden Ege, son yıllarda tarımın sanayileşmenin önündeki en büyük engel gibi gösterilmeye çalışıldığını, gelişmiş ülkelerdeki tarım nüfusu azlığının gelişmişlikteki ulaşılması gereken hedefler arasına alındığını belirtti.

Tarımdan uzaklaşmanın ülkemize kar değil zarar getireceğini, birçok şeyde olduğu gibi tarımda da dışa bağımlı ekonominin kendi elimizle geleceğimizi ipotek altına almakla eşdeğer olduğunu savunan Ege, "Kimi çevreler tarımı, sanayileşmenin önündeki en önemli sorun olarak görüyor ve kamuoyuna bu şekilde yansıtıyor. Biz, nüfus yoğunluğumuzun tamamı tarıma geri dönsün, geçimini tarımdan sağlasın düşüncesinde değiliz. Ancak yaptığımız işte global gelişmeleri yakından takip ederek, teknoloji desteği ile birleştirelim istiyoruz" dedi.

"TARIM SADECE DEVLET POLİTİKASINA BIRAKILMAMALI"

Ülkemizdeki bu yanlış algılamanın önüne geçmek ve gerçekten tarımla uğraşarak hem geçimini temin etmek, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak isteyenler için yeni bir oluşumun içine girdiklerini vurgulayan Ege, "Bu amaçla Dünya Tarım Merkezi'ni kuruyoruz. Bu merkezde tarım konusunda marka olmuş akademisyenleri bir araya getirerek Türk tarımı için yeni fikirler, projeler üreteceğiz. Aksayan yönlerini masaya yatırarak, tarımı hamallıktan çıkartıp, Atatürk'ün de dediği gibi çiftçiyi gerçekten milletin efendisi yapacağız. Tarım alanında bakanlık düzeyinde son yıllarda gerçekten önemli adımlar atıldı, uygun krediler, cazip desteklemeler verildi. Tarım arazilerinin bölünmemesi için çok önemli olduğuna inandığımız yeni yasal düzenlemeler yapıldı. Ancak yine de bu konu sadece devlet politikasına bırakılamayacak kadar önemli. Bu ülkeyi seviyorsak, bireysel olarak bizim de üzerimize düşen görevleri yerine getirmemiz gerekiyor. Dünya Tarım Merkezi'nde, Türkiye'yi 7 coğrafi bölge üzerinden değerlendireceğiz.

Aslında Türk tarımının en büyük sorunu plansız ekimler. Bir önceki yıl hangi ürün para ediyorsa, bir sonraki yıla o üründe rekolte patlaması yaşanıyor ve bozulan arz-talep dengesi içerisinde çiftçimiz kendi kendini mağdur etmiş oluyor. Amacımız bütünleştirici olmak, planlı ekimi sağlamak. Küçük arazilerde değil, birleştirilmiş alanlarda hem organik tarım, hem de Global Gap standartlarında, az maliyetle yüksek verim ve kaliteye sahip ürünleri yetiştirmek. Kısacası Avrupa çapındaki plantasyonu üretim aşamasında Türkiye'de uygulayacağız. Dünya Tarım Merkezi ile üretici ve tüketici arasında sağlam bir köprü oluşturacağız" şeklinde konuştu.

"ÜRETİMDEN TÜKETİME KADAR ÇİFTÇİYE TAM GARANTİ"

Hizmet Tarım'ın, sanayilik ve sofralık bodur bahçe kurulumunda uygulanan yöntemler ve kullanılan teknoloji ile Türkiye'nin en iyisi olduğunu belirten Eyüp Sami Ege, Dünya Tarım Merkezi ile yapacakları hizmetler hakkında şöyle konuştu:

"Bizim hedefimiz önce Türkiye'yi, dünyanın kabul ettiği tarımın lokomotif ülkesi haline getirmek. Bu da üreticimizin hedefini ve çıtasını yükseltmekle olur. Dünyanın kabul ettiği Global Gap standardında sebze ve meyve üretimi yapamayan üretici artık yok olma noktasında. Bununla birlikte Global Gap standardında veya organik tarımla üretim yapmayı başaran çiftçilerin de ürününü satabiliyor olma garantisi hala mevcut değil. Ancak biz üretici ve tüketici arasında kuracağımız köprü ile bölgelere göre
yetiştirilecek ürünün planlanmasından toprak ve yaprak analizine, her türlü tarımsal malzeme temininden bahçe kurulumuna, bakımından yetiştirilmesine ve üretiminden pazarlanmasına kadar her şeyiyle çiftçimize tam garanti veriyoruz. Artık, Türk insanının bu ayrıcalığı hak ettiğine inanıyoruz. Tarımın tüm dallarında çözüm ortaklarımız ve proje ekibimizle, yetişmiş uzman kadromuzla birlikte Türkiye için yeni bir planlama reformu başlatıyoruz. Bizimle birlikte kazanmak isteyen herkesi yenilenen ve sürekli güncellenen www.hizmettarim.com isimli sitemize bekliyoruz"

İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 11:48:44
Güncelleme :20 Kasım 2008 Perşembe 11:53:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa düzyol IP: 212.174.25.xxx Tarih : 27.12.2008 12:36:33

sayın ege yi yapmış oldukları çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.ankarada yaşayan nigde sevdalısı biri olarak türk ve nigde tarımının daha iyi yerlere gelmesini canı gönülden dektekliyorum.memleketimiz insanının gelir düzeyinin artması ve dünyaya açılması en büyük istegim.Tekrar sayın ege ve ekip arkadaşlarını NİGDE ye yaptıkları ve bundan sora yapacakları hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimi arzeder HİZMET TARIMA BAŞARILAR DİLERİM. MUSTAFA DÜZYOL.KEÇİREN/ ANKARA.