30
Nisan
2024
Salı
NİĞDE

Dünyanın kurtuluşu ekolojik tarımda

Niğde'de faaliyet gösteren Hizmet Tarım İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Sami Ege, dünyanın karşı karşıya kaldığı yok oluş sürecinde küresel ısınmanın önlenmesinde tüm bilim adamlarının ortak kararının organik ve ekolojik tarıma dönüş olduğunu söyledi.

Avrupa'nın ve Amerika'nın icat ettiği kimyasal gübreleri ve tarım ilaçlarının rastgele kullanıldığı için kendi elimizle kendi topraklarımızı verimsiz ve kullanılmaz bir hale getirdiğimizi belirten Sami Ege, toprak üzerinde yapılan yanlış bilinçsiz uygulamaların ise Türk tarımına hastalık ve sefalet getirdiğini ifade etti.

Bitki örtüsünün çoğaltılarak korunması ve toprağın doğal haline dönüştürülebilmesi, dünyanın karşı karşıya kaldığı yok oluş sürecinde küresel ısınmanın önlenmesi için tüm bilim adamlarının organik ve ekolojik tarıma dönüşü öngördüklerini vurgulayan Ege, "Kimyasal ve hormonal verim artırıcılar topraktan bitkiye ve yeraltı sularına, hayvan ve insanlara geçerek ciddi zararlara yol açmaktadır. Seralarda ve tarlalarda yetiştirdiğimiz ürünlerin kokusunu hissetmek mümkün değil. İnsanların bağışıklık sistemleri çökmekte, hastalıklar artmakta, kanser gibi hastalıklar sıradan vakalar durumuna gelmekte, toprak tahrip edilip insanlarımız ölmekte. Bütün bu aşamalardan sonra insanlar doğal yaşama dönmek için çaba sarfetmektedir" dedi.

Bu alanda Türk çiftçisinin özverili çalışmalaları sonucu tarımda doğal üretime geçişi hızlandırmak, kökte, çimlenmede ve ürün gelişiminde kullanılabilen dünyanın ilk ve tek organik gübresi olan B5A'yı keşfettiğini ileri süren Ege, "B5A topraktaki ve yapraktaki ilaç kalıntılarını 30 gün içinde parçalayarak sıfırlamakta ve organik oluşumu sağlamaktadır. Bu ürünün kullanımı, hububatlarınızda tanelerin daha irileşmesini sağlayacaktır. Verim ve ürün kalitesi artacak maliyetleri düşürecektir. Kurak iklimlerde ve aşırı sıcaklarda toprağın su kaybını en aza indirgeyen bu organik gübre, ayrıca her türlü bitkide ve her türlü tarım şartlarında kök gübresi, yaprak gübresi veya ürün ile çiçeklenme öncesi ürün geliştirici olarak kullanılabilir" diye konuştu.

Klasik tarımda kök gübresi olarak sonbahar aylarında yapılacak B5A uygulamalarının, hububat türlerinde ise tohumun toprağa atıldıktan bir ay sonra yapılması önerildiğini vurgulayan Ege, "B5A erkenci bir gübredir ve hububatın hızlı çıkmasına neden olur. Hızlı çıkan hububat ise soğuktan daha çok etkilenir. Bu etkiyi ortadan kaldırmak için B5A tohumun toprağa atılmasından bir ay sonra uygulanır. Bu ürün, topraktaki organizmal ve mikroorganizmal yaşantıyı artıran, bitki bağışıklık sistemini güçlendirerek ilaçlama maliyetlerini azaltan, tarım kredi kooperatifleri ile ülke genelinde satış sözleşmeleri yapan sıvı organik gübredir. B5A'nın ana distribütörü Hizmet Tarım, Niğde başta olmak üzere Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Kırşehir ve Adana'da B5A hakkında kullanım şartlarını çiftçilerimize anlatmak ve bu benzersiz gübreden faydalanmalarını sağlamak için çalışmalarına başlamıştır" denildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 13:13:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?