4
Mayıs
2024
Cumartesi
NİĞDE

Elma üretimi ikiye katlandı

Türkiye'de elma üretimi konusunda 2. sırada yer alan Niğde'de, bu yıl rekolte yaklaşık 2 kat artarak, 400 bin tona ulaştı.

Niğde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl hava şartlarının iyi gitmesi ve modern meyveciliğin yaygınlaşmasıyla verimli bir hasat dönemi geçirdiklerini söyledi.

Bu yılki elma hasadının üreticinin yüzünü güldürdüğünü vurgulayan Türkmen, şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın ve il müdürlüğümüzün sahadaki çalışması sonucu bu sene sıkıntısız bir sene geçirdik, bahçelerde herhangi bir hastalık ve zararlı görülmedi. Meyvelerimizin kalitesi ve verimi daha iyi. Geçen yıla göre elma üretimimizde ciddi bir artış var. 2012'de yaklaşık 220 bin ton civarında olan elma üretimimiz bu yıl yaklaşık 400 bin ton olarak gerçekleşti. Hasat döneminde birinci sınıf elmalar kilosu 80 kuruş ile 1 lira 20 kuruş arasında, ikinci sınıf elmalar 50 ile 80 kuruş, üçüncü sınıf elmalar ise meyve suyu fabrikaları tarafından kilosu 15 kuruştan üreticiden alınıyor."

Niğde elması Avrupa ve Arap ülkelerinde

Niğde'de son 10 yıl içerisinde büyük firmaların modern anlamda elma üretimi yaptığını ve artık Avrupa pazarına daha kolay ulaşıldığını ifade eden Türkmen, starking, golden, starkrimson, grany smith, fuji, samberland ve gala gibi çeşitlerin Avrupa ve Arap coğrafyası başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde tezgahlarda yerini aldığını vurguladı.

Soğuk hava depolarındaki elmaların iç ve dış pazarda alıcısının olduğunu ifade eden Türkmen, "Niğde'de 41 soğuk hava deposu var, yaklaşık 55 bin ton elmayı aynı anda stok yapabiliyoruz. Fakat bu depolarda elmalar uzun süre beklemesine gerek kalmadan ihraç ve ülke içi sirkülasyon olduğundan, depoya giriyor, ikinci gün tekrar çıkıyor. Elma çok dayanıklı bir meyve çeşididir, istenildiğinde 12 ay boyunca yani yeni hasat dönemine kadar depoda muhafaza edilebilir" şeklinde konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2013 Salı 17:03:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?