3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Emin Erişirgil ve valinin görevi/Ö. Fethi Gürer

Niğde’nin yetiştirdiği önemli isimlerden olan M.Emin Erişilgil Niğdeli Dilaver Bey’in oğludur. M.Emin Erişirgil Mülkiye mezunu olup Kadıköy’de lise müdürlüğü, İstanbul Meclisi Mebusan Niğde Milletvekilliği yapmıştır. Milli Mücadele ile Ankara’ya geçen M.Emin Erişirgil değişik görevlerde bulunmuş, Cumhuriyet döneminde İstanbul Üniversitesi Felsefe Tarihi Profesörü, Edebiyat Fakültesi Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Heyeti Başkanlığı, Müsteşarlık,Siyasal Bilgiler Okulu Müdürlüğü, ve Sosyolojik ve Ekonomik Doktrinler Profesörlüğü, Zonguldak Milletvekilliği, Gümrük ve Tekel Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı yapmıştır.

Niğde için Hizmetleri olan M.Emin Erişirgil adı Niğdemiz de bir caddeye verilmişti. Esasında bu gibi değerlerimiz okullarda öğretmenlerimizin öğrencisine anlatıp özendireceği isimler olmalıdır. Niğde’miz de çok önemli şahsiyetler ve değerler yetişmiştir .

Niğde için ‘iz bırakanlar’ bölümünde birkaç isim dışında sanki Niğde’de iz bırakan yokmuş gibi valiliğin web sitesi düzenlemesinden açıkçası ben üzüntü duyuyorum.

Çünkü o sitedeki bilgiler diğer sitelere kaynak teşkil ediyor ve o sitelerde Niğde için birkaç isimden başka ismi anmıyor. Niğde bir çok önemli ismin doğduğu çocukluğunu yaşadığı yerdir ve biz tüm hemşehrilerimizi sahiplenmeliyiz.,

Niğde için hizmetlerin yetersiz yada eksik kalması, Niğde ye bir şey yapmadılar anlamına gelmez ama Niğdeli kadirşinaslık gösterip tüm emek vermiş hemşehrilerinin adını yaşatmalıdır.

Niğde’de eksik ve yapılması gereken çoktur .Ama Niğde’de yetişmiş değerlerin adının sık anılması anımsanmasına bu durum mani değildir.

İşte M.Emin Erişirgil için 1949 yılında memlekete gelişinde Halk Şairi MEVLÜT YILDIRIM yazdıkları;

UFUKTA PARLAYAN GÜNEŞ MİSALİ.

YAYDINIZ BU YURDA NUR BAKANIM

MİLLETİN MUKADDES BİR İSTİKBALİ

SAYENDE YAŞAMAK HÜR BAKANIMIZ.

VAR OL VAR, ŞEREFSİN SEN BİZİM İL’E

DESTAN OLDU DESTAN ADIN HER DİLE.

SAYIN MEHMET EMİN ERİŞİRGİL’E,

MİLLET SEFA GELDİN DER, BAKANIMIZ.

NİĞDELİDİR EBİ ECDADIN ATAN.

IRKIN VE NESLİNDİR BURDA YATAN

HASRETLE YÜZÜNÜ GÖRÜNCE VATAN

BUGÜN ŞEN OLUYOR BOR BAKANIMIZ.

VARLIĞIN EN BÜYÜK İFTİHAR BİZE

YERLEŞTİ EBEDİ SEVGİNİZ ÖZE

TAKTİRİ ŞAYANDIR MİLLETİMİZE

BASTIN UĞURLU OLSUN BU YURDA

BAYRAMLAR ANDIRDI NİĞDE’DE BOR’DA.

ÇOK YÜCE ŞANINIZ VARDIR HER YERDE

SAĞLIĞIN BİZLERE KÂR BAKANIMIZ

KÖYDEN İSTİKBALE ŞEHİRE GELDİK

GÖRÜNCE ZAT’IN NE ZEVKLER ALDIK

FAKAT AYRILINCA ÇOK MAHSUN OLDUK

HASRETLİK ZİYADE ZOR BAKANIMIZ

ÇIKARMA GÖNLÜNDEN ŞAİRİNİZİ

NAKŞETTİK GÖZLERE HAYALİNİZİ

TANRI UZUN ETSİN ÇOK ÖMRÜNÜZÜ

DAİMA MURADA ER BAKANIMIZ.



Şair Mevlüt Yıldırım bakanın Niğde ve Bor gezisinde bunları yazmış. CHP tek parti iktidarı döneminin önemli isimlerinden olan Erişirgil, Osmanlı İstanbul Meclisi Mebusu ve Cumhuriyet Meclisini de gören ve Cumhuriyette bakanlıklarda bulunan bir Niğdelidir. Eğitimci olarak’ta Ülkemize önemli hizmetleri bulunan bir değer olarak anılmaktadır.

Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2005 Perşembe 13:11:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?