2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Emniyet Müdürü, sitemkar konuştu

Niğde Emniyet Müdürü Feridun Boz, bazı kesimlerin, polisi ve zabıta hizmetleri yürüten kurumları insan haklarını ihlal eden kurumlar olarak göstermek istediğini, ancak polisin, insan haklarının teminatı olduğunu söyledi.

Polis Haftası kutlamaları öncesi basın mensupları ile biraraya gelen Feridun Boz, il genelinde suçun önlenmesi ve suçlunun yakalanması konusunda vatandaştan büyük destek aldıklarını ifade etti.

Görülüp de susulan her türlü olayın suç ve suçlulara destek anlamı taşıyacağını kaydeden Boz, nerede olursa olsun görüldüğü halde gördüklerini polisle paylaşmayanların vatandaşlık görevini yerine getirmemiş olacağını ve kişilerin o suçu işleyen kişi ya da kişilere pasif de olsa bir destek vermiş olacağını dile getirdi.

Kamuoyunda bazı kesimlerin, polis teşkilatını insan haklarını ihlal eden bir kurum olarak göstermek istediğine değinen Boz, bunun tam tersine inandığını ifade ederek, polisin insan haklarının teminatı olduğunu savundu.

Boz, "Bizler görevimizi ifa ederken, suç işleyen kişileri yakalama gayreti içerisine girdiğimizde, mağdur olan kişinin hakları için koşturuyoruz. Böyleyken bizi yanlış bir çerçeveye koydukları zaman, yaklaşımların yanlış olduğunu söylemek istiyorum" dedi.

Yeni TCK’da savcıların ön plana çıkarıldığını ve polisin geri planda kaldığını söyleyen Boz, "Adli soruşturmaları savcıların bize vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde kullanıyorduk. Şimdi savcılar olayın içerisine daha fazla girecek. Benim arkadaşlarımla ilgili ileri sürülen iddialardan geri adım atmış olacağız. Yani geri planda duracağımız için iddiaların odak noktası olmayacağız ve olayları baştan sona kadar savcılarımız götürecek. Bu nedenle yeni yasanın uygulanmasından bir sıkıntımız yok. Sadece aramalarla ilgili bir takım problemler var. Zannederim bu aksaklıklar da yönetmeliklerle polis vazife ve salahiyet kanunlarında yapılacak değişikliklerle giderilecektir" diye konuştu.

Yeni yasa ile ilgili polisler arasında yükselen sesin yanlış olduğunu vurgulayan Boz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Polis teşkilatı olarak bizler yasaları irdeleme mercii değil, uygulama merciinde bir teşkilatız. TBMM’den çıkan yasaların takibini yapmak ve korumakla yetkiliyiz. Gözaltı, arama, yakalama yönetmelikleri yeniden gözden geçiriliyor, tahmin ediyorum ki bunlar aşılacaktır. Bu yasa ile daha çok yargıyı ön plana çıkartan, kişi haklarını ön plana çıkartan bir yasa söz konusu. Bence insanların haklarının korunması kadar doğal bir şey olamaz."

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2005 Cuma 12:34:42
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 17:14:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?