2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Erzincan Valisi'inden Niğde'ye teklif

Niğde valiliği döneminde Niğde’de yaptığı çaba ve çalışmalarla haklı bir sevgi kazanan Erzincan Valisi Refik Arslan Öztürk, Koyunlu halıları üreten Birko Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Mumcu’ya bir mektup yazarak Birko’nun el dokuma halılar konusunda da girişimde bulunmasını önerdi.

Vali Refik Arslan Öztürk, Niğde’de bulunduğu süre içinde Niğde Halıcılığı ile özel ilgilenerek bu konuda en önemli atılımları sağlamış ve evlerde dokunan el halıları için Koyunlu halının öncü ve pazarlamacı olması yönünde çabalarda bulunmuştu.

Niğde’de binlerce insana ekmek kapısı olabilecek bu projede ev halı dokumacılığı yanı ‘ıstar’ yeniden yaşam bulacak.Vali Öztürk, önersinde Niğde el Halıcılığının lokomotifi Halıcılık Birliğinin ürünlerinin üretim ve pazarlamasında Birko desteğinin yararına dikkat çekse de proje yaşama geçerse el dokuma halılarında pazar payı bulması ve olay gelişmesi ile köy köy atölyelerin oluşumu da gerçekleşebilecektir.

Vali Refik Arslan Öztürk, Mart 2005 tarihinde Erdoğan Mumcu’ya gönderdiği mektupta Koyunlu halıya adını veren Koyunlu kasabasına için su getirme çabalarının başlangıında yer aldığı için konunun sonuçlanmasından duyduğu mutluluğu ifade için yazdığı mektupta konuyu halıcılığa getiriyor Niğde valiliği döneminde önerdiği Niğde Halıcılık Birliğinin el dokuma halılarının yaşaması, yaşatılması,satışı,pazarlanması ilgi bulmasında Birkonun oynayacağı rolun önemine değiniyor. Erdoğan Mumcu’dan bir kez daha Halılık birliğinin dokuduğu halıların üretimi, ve pazarlanması konusunda düşünmelerini istiyor. Teşvik ile gelişecek Niğde’de Organize Sanayi ve Karma Sanayinin de sorunlarının hızla aşılacağını umduğunu da kaydeden Erdoğan, şöyle devam ediyor:

"Mumcu’nun bu çok önemli konuyu umarız bir kez daha düşünüp yeniden gündeme alıp değerlendirmesi ile klasik bölge halılarının yaşaması da sağlanmış olacaktır. Halıcılık konusunda yazdığımız yazılarda konuya birden çok dikkat çekmiş biri olarak açıkca sı Vali Refik Arslan Öztürk , düşüncesini Niğde için çok önemli, hatta gelecekte bir kurtuluş projesi olacak kadar önemlidir. Turizmi gelişen , bacasız sanayiden pay alan Niğde için el dokuması antika olma özelliğine sahip halıların Birko eli ile ürettirilmesi ve pazarlanması çok fayda sağlayacaktır.
Ölümlü dünyada topluma hizmet etme gibi bir şerefe erişmeyi devletin bana verdiği bir şans olarak anlıyor ve buna layık olmaya çalışıyorum. Niğde halıcılığı ekonominin görünmeyen bir gücü idi. Binlerce tahsiline, yaşına-başına bakmadığımız ancak fakir olduğundan gayetle emin olduğumuz insanlarımız hem yok olmaya yüz tutmuş bir kültürü yaşatıyor, hem de geçiniyorlardı bu yolla. Koyunlu Halının sahiplenmesi ile Niğde halıcılığının büyük atılım yapacağına ve yurtiçi ve yurt dışında büyük pazarlara erişeceğine inanmıştım. Erdoğan MUMCU Beye bu konuyu anlatarak kendisini ikna etmeye çalıştım. Ancak umduğum sonucu alamadım. Bu yüreğimin kanayan yarasıdır. Hala ikna olacağını düşünüyor ve umut ediyorum. Her vesile ile kendisine yazdığım mektup ve kartlarda bu konuyu hatırlatarak bu konudaki umudumu muhafaza ediyorum."

Valimiz Refik Arslan Öztürk mektubuna Birko Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Mumcu n e yanıt vereceği merakla bekleniyor.

Ömer Fethi Gürer-Kenthaber/Niğde
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2005 Cuma 11:07:00
Güncelleme :19 Nisan 2005 Salı 12:45:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?