30
Nisan
2024
Salı
NİĞDE

Eski lastikler yakıt oldu

Niğde Üniversitesi, kullanılmış araç lastiklerinden yakıt üretti. Üniversitenin Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nde yapılan bir çalışmada kullanılmış otomobil lastikleri işlenerek sıvı yakıt (mazot ve benzin) üretimi gerçekleştirildi.

İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bilgil'in öncülüğünde yürütülen çalışmada kullanılan malzemenin yaklaşık yüzde 35'inden endüstriyel amaçlı kullanılabilecek kalitede sıvı yakıt elde edildi. Yan sanayide kullanılabilecek ürün olarak da yüzde 10 karbon karası ve yüzde 10 metal geri dönüştürüldü.

Araştırmayı yürüten ekibin öncülüğünü yapan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bilgil, "Çalışmamız oldukça mütevazı bir deney ortamı kullanılarak gerçekleştirildi. Buna rağmen elde edilen sonuçlar oldukça ümit verici. Ülkemizde kullanılmış araç lastikleri şu an için yeteri kadar değerlendirilemiyor ve geri dönüşümü bu anlamda yeteri kadar gerçekleştirilemiyor. Bu çalışma sonrasında literatürde mevcut olan bir tekniği oldukça basitleştirerek araç lastiklerinden mazot, benzin gibi sıvı yakıtların elde edilmesi mümkün oldu. Ayrıca yan ürün olarak endüstriyel kullanımı mümkün olan karbon karası ve metal elde edilerek ekonomiye kazandırılması mümkün hale getirildi." diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bilgil, yöntemlerinin halen geliştirilmekte olduğunu ve şu an araçlarda kullanılmaya uygun olmayan benzin ve mazotun araçlarda kullanılabilecek hale getirilebilmesi için gerekli çalışmaların devam ettiğini belirtti.

 

CHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2009 Çarşamba 09:00:03
Güncelleme :2 Eylül 2009 Çarşamba 09:04:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?