7
Mayıs
2024
Salı
NİĞDE

Geçmedi Bor pazarı

Niğde ilinin merkez ilçeden sonra en büyük ilçesi Bor farklı kültür zenginlikleri ve tarihi derinliği olan önemli bir yerleşim yeridir.

Bor İlçesi son 100 yılını geniş kapsamı ile Bor Şheri kitabımda anlatırken gördüm ki Bor ilçesi değişik özellikleri ile başlı başına incelenecek güzellikleri bünyesinde topluyor. Tyana Krallığının Başkenti günümüzde Kemerhisar olarak bilinen yerleşim yeri, Roma Havuzu olarak tanımlanan en eski havuzlardan biri ile tarihi düne ışık tutan verilere erilen Köşk Höyük, Gökbez, İftiyan ve son olarak batık bir kent varlığı ile öne çıkan Çukurkuyu gibi yakın yerleşim yerleri yanında ilçedeki Osmanlı dönemi evler, konaklar, yapılar ile Bor gezilmeye, incelenmeye görülmeye değer farklılıktır. Bor ile tanışan için en akla gelen 'Geçti Bor'un Pazarı sür Eşeğini Niğde'ye' sözüdür. Fransa sanatsal faaliyetlerine devam eden şair-yazar Üzeyir Lokman Çaycı bir şiirinde bu sözden yola çıkarak 'Geçmedi Bor'un Pazarı' şiirini yazmış ve bu sözü farklı bir anlamla şiirleştirmiştir.Esasen Bor Pazarı tarihi dokudaki önemi ve özelliğini günümüzde koruyamadığı gerçektir . Bor'da çok sayıda el işi meslek tarihe karışmak üzerdedir. Bor ilçesini ayrı ve farklı kılan aynı zamanda çekici olmasını sağlayanda el işi sanatlardı ki pazar için çevre kasaba il ve ilçelerden gelenler pazar yerinde alışveriş yanında gerekli malzemeleride alıp giderdi. Dabaklık yaşıyor olsada çan, çıgırak, kepe, kepenek, ot yastık, bıçak, tahta kaşık, sac, nal, tel dolap,raf, heybe, palan, kalay, köşker,gibi farklı alanlarda yetişkin ustalar giderek sayılır hale gelmiştir.

Bor pazarına özellik katan, hayvan pazarı, halı pazarı, peynir yoğut pazarı, sebze pazarı, hububat pazarı ile giyim kuşam malzeme el sanatı ürürnlerin yer aldığı pazar yerleri Salı günü kurulur ve Bor bu pazarlar ile panayır yerine dönerdi. Pazar özellikleri değişimi yanında Bor yerlileri olarakta tanımlanan halk özellikle okuma yolunda verilen uğraş nedeni ile göç eyledi. Kimi farklı kentlere yerleşirken köyler kasabalar alışveriş anlayışı değişti. Çevre il ve ilçeler içinde Bor pazarı özelliğini yitirdi. Elsanatları ve farklı meslekler çekiciliğini turistlerin ilgisine kaldı. Bor pazarı günümüzde sebze ve birazda giyecek pazarı olmadan öte çok özellikli kurulmuyor.Yaz aylarında Bor ilçesine gelenlerin varlığı ile pazar daha kalabalık olsada o dünde kalan şaşalı dönemlerinden uzak. Esnaf eski kazancını ararken Bor'da dünde kalan özellikleri ile eski pazarlar aranıyor.

Bor için gerçekçi çözüm Niğde Üniversitesinin ilçede Akademi oluşturması,10 yıldır yapımı süren Fizizk teavi Merkezi açılması, Turizme önem verilmesi, Doğasının korunması,Üürnlerinin değer bulmasıdır. Dünde kalan güzel olsada mevcudu olsun korumak Bor için gelişmenin en önemli vesilesi olacaktır.
Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2006 Salı 17:28:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Levent Bilgi IP: 85.105.41.xxx Tarih : 5.07.2006 12:40:50
Öncelikle merhabalar Yapmış olduğunuz yerel ve kültürel haberlerden öncelikle Niğdeli olarak şeref duydum.Bir Çukurkuyu'lu olarak tarihe ve kültüre meraklı bir insan olarak memleketimin adına kültür ve tarih sayfasına adının yazılması beni fazlasıyla mutlu etti.Ellerinize sağlık.