30
Nisan
2024
Salı
NİĞDE

Gergin ihale ertelendi

Niğde'de siyanürle altın araması yapacak şirketlere arsa satılacağı iddiasıyla köylülerin ayaklanması üzerine İl Genel Meclisi toplantı salonu önünde gergin anlar yaşandı.

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde bulunan Bolkar Dağı eteklerinde bir şirketin siyanürle altın çıkartmaya başlamasına tepki gösteren Hasangazi, Porsuk, İlhan, Gümüş, Tekneçukur, Maden, Beyağıl ve Köşkönü köylerinden gelen yaklaşık 100 kişi, Porsuk köyü sınırları içerisinde bulunan 27 bin 290 metrekarelik arazinin de bu şirkete satılacağı iddiası ile sabah erken saatlerde İl Genel Meclisi'nin önünde toplandı.

Polis İl Genel Meclis binası girişinde güvenlik önlemi alırken, vatandaşlar "Siyanürle altın aramaya hayır", "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Ölüler altın takmaz" sloganları atarak ihalenin iptal edilmesini istedi.

Saat 10.30'da başlayan İl Genel Meclisi toplantısında, 11 maddelik gündemin ilk sırasını oluşturan 27 bin 290 metrekarelik arazinin 126 bin 629 TL muhammen bedelle satılması ihalesine katılan olmaması nedeniyle ihale ertelendi.

Erteleme haberini alan vatandaşlar sevinç çığlıkları atarken, toplu bir şekilde Cumhuriyet Meydanı'na yürüyerek basın açıklaması yaptı. Köy Meclisleri Girişimi adı verilen platform adına konuşan Hasangazi Köyü Muhtarı Ahmet Kiper, siyanürle altın aranmasının kendilerini topraksız, işsiz ve ekmeksiz bırakacağını savunarak, doğanın ise sistematik bir şekilde yok edileceğini ileri sürdü.

 2009 yılı Mayıs ayında siyanürle altın araması yapacak şirketin arama ruhsatının iptal edilmesi için Niğde Valiliği'ne müracaatta bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyleyen Kiper, "Bu ruhsatın iptali için dava açacağız. Bu şirketin burada çalışmasına izin vermeyeceğiz. Çevre ve Orman Bakanlığı'na 10 bin imza gönderdik. Bundan sonra kimse rahat uyumayacak, ta ki biz rahat uyuyana kadar" dedi.  Basın açıklamasının ardından grup olaysız şekilde dağıldı.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 13:25:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?