30
Nisan
2024
Salı
NİĞDE

Gürer okurlarıyla buluşuyor

Niğde ilinin kuruluşundan günümüze anlatan en kapsamlı kitap Niğde Kapadokya Başkenti kitabı imza günleri devam ediyor.

Gazeteci- Yazar Ömer Fethi Gürer kitabını 7 Kasım 2009 saat 14.00’de Ankara Niğde Başkent Vakfında imzalayacağı açıklandı. 768 sayfa olan ve Niğde ilinin ayrıntılarla kuruluşundan Cumhuriyet ilk yıllarına değin anlattığı kitap İzmir’de 21 Kasım 2009’da düzenlenecek imza günü ile İzmir’de bulunan Niğdelilere de tanıtılacak Adana’da da imza günü yapılması için Niğde Derneği bir çalışma yaptığı belirtiliyor.

Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer tarafından yazılan kitapta Niğde Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar tarihsel süreci anlattığı kitap giriş bölümünde Niğde Jeolojik yapısı, Yer altı zenginlikleri, İklim değişimleri, Coğrafi konumu, Dağları, vadileri, Ovaları, Akarsuları, Doğal bitki örtüsü detayları ile yer buluyor. Kitabın ana konusunu oluşturan Tarihsel süreçte Niğde, Niğde Adı, Gezginlerin gördükleri Niğde, Niğde’de ilk yaşam izleri, Bilimsel kazı ve araştırmalar, Göllüdağ Hitit Şehri, Bahçeli Köşk kazısı, Tepecik Çiftlik Kazısı, Göltepe Kestel Kazısı, Porsuk Kazısı, Tyana Kemerhisar Kazısı, Tepebağ Höyüğü Göbekli Dağ Tümülüsü, İncelenme bekleyen yerler ayrıntıları ile ele alınıyor.

Gümüşler Ören Yeri, Karatlı Kuş Kaya Mezarlığı, Gökbez anıtı, Nar Vadisi ile Niğde yer alan Kavlaktepe, Kayırlı, Fertek, Gölcük, Bağlama, Orhanlı, Kiçiağaç, Çınara, Karatlı, Kula, Dikilitaş yeraltı şehirleri tanıtılan kitapta Hacıbeyli Höyüğü, Değirmenli mağarası, İftiyan, Balcı, Aladağ, Tepeköy ile ilgili ayrıntılara da yer veriliyor. Askeri ve Sivil Mimari başlığı altında Niğde Kalesi, Saat Kulesi, Murtandı, Keçikale, Lülve, Yeşilyurt, Kiçiağaç, Karatlı, Ciniviz, Dikilitaş kaleleri de kitapta tanıtılıyor

Ömer Fethi Gürer yazdığı Niğde Kapadokya Başkenti kitabında Niğde yer alan Selçuklu Osmanlı dönemi camileri, mescitler, köy camileri, kiliseler türbeler, ziyaret yerleri, medreseler, tekkeler, çeşmeler, hamamlar, kaplıcalar ve şifa veren yerler, hanlar bedestenler ilçelerde tarihi yapılar Ulukışla, Altunhisar, Çiftlik, Çamardı koruma kapsamında yerler ve Niğde Müzesi ile ilgili bilgilerden sonra Niğde İdari ve Sosyal Yapısı ayrıntıları ile ele alınıyor.

Osmanlı dönemi nufusu, göçler, yerleşmeler, değişen köy adları, Ermeniler, Rumlar, aşiretler, göçerler, kışla, mahkemeler, eğitim, sağlık, ulaşım gibi konularda inceleniyor. Osmanlı döneminde ekonomik hayatında ele alındığı kitapta Niğde dünde yapılan meslekler ve ticaret ile ilgili ayrıntılara yer veriliyor. Farklı işlerde Niğdelilerin anlatıldığı bu bölümde meslekler ve özelliklerine yer veriliyor. Osmanlı Döneminde görev yapan Niğdeliler ve Osmanlı döneminin son yıllarında Niğde anlatıldığı bölümden sonra Osmanlı dönemi doğan valiler ve önemli isimler ile milletvekilleri ve bakanlara da kitapta yer veriliyor

Osmanlı dönemi doğan hattat ve yazarlar ile ozanlardan sonra Cephelerde Niğdeliler, Milli Mücadele, Osmanlı döneminde doğan cumhuriyet dönemi önemli isimleri,Cumhuriyet öncesi yaşamdan kesitler,ailler,lakplar, Niğde ticaretinde öne çıkanlar, muhacirler, Mübadele, ve Atatürk Niğde gelişi ile Cumhuriyet ilk yılları kitapta yer alan diğer konu başlıkları oluyor.

Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer 3 cilt olarak düşündüğü kitapta gelecek ciltlerde sosyal yaşam siyaset ve basın ile fokloru da derlemeyi hedeflediğini belirtiyor. Gürer 768 sayfa eseri Niğde ile ilgili bugune değin çıkmış en kapsamlı kitap olarak gösteriliyor.

Ömer Fethi Gürer kitabını İstanbul ve Niğde'de imzaladı.7 Kasım 2009 Ankara Niğde Başkent Vakfında saat 14.00 de imzalayacak daha sonra İzmir ve Adana’da kitap Niğde derneklerinde imza günleri ile okurlarla buluşacaktır.
 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2009 Perşembe 14:11:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?