2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

Gürer'den, Ferit Şahenk'e açık mektup

Gazeteci yazar, Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’e bir mektup göndererek, 'teşvik' kapsamına alınan Niğde,de yatırım çağrısında bulundu.

Ömer Fethi Gürer, mektubunda Niğde ile ilgili yapılabilecek yatırımlar konusunda önerilerde bulundu. Gürer, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

Sayın Ferit Şahenk;

 Başbakanının Rusya gezisinde Otomotiv Fabrikası Kurmanız yönündeki önerisine olumlu yanıt verdiğinizi basından izledim. Ülkemiz için bu çok önemli girişimi Niğdemizi de içine katarak değerlendirdiğinizi umuyorum.

Endüstri Mühendisiyim. 25 yıldır değişik kuruluşlarda yöneticilik yaptım.1995-1992 yıllarında İnter Motorlu Araçlar Ticaret Servis ve Tuzla Müdürlüğü görevinde bulundum.

1975 yılından beri Niğde’de yayınlanan Yeşil Bor, Yeni Bor, Hamle, Niğde Anadolu Haber, 51 Haber ,Hasret ve Niğde Başkent Dergisinde 5000’i aşkın Niğde ile ilgili sorun ve öneri yazısı yazdım.

Bir çok konu yazılarımızla el alındı. Hiçbir getirisi olmadan bu denli yazan Niğde yazan biri olarak Niğde sevdası ile size bu mektubumda birkaç öneriyi aktarmak istedim.

Ülkemizde kuracağınız Fabrika Teşvik kapsamına alınan Niğde’de olursa Niğde kaderi değişir. Fabrika için en uygun yerlerden biri Pozantı-Kemerhisar Çıkışı Kolsuz Bölgesi olduğunu düşünüyorum.

Çünkü Otoyol ve Çukurova- Ankara bağlantı yolu buradan geçmektedir. Mersin Limanı ve Adana Havaalanı bu bölgeye iki saat uzaktadır. Keza kalifiye eleman ve yan sanayi içinde Adana-Mersin, yararlanılacak illerdir.Otomotiv Fabrikasını önerdiğim alanda kurulması halinde Bolkar Kayak merkezi tamamlanıp sosyal yönden kış turizmine kazandırılması da sağlanabilecektir. Dünyada bilinen Aladağlar yanında Bahçeli Köşk gibi tanındığında öne çıkacak alanlarda özellik kazanacaktır.

Niğde Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi varlığı, daha ucuz işçi çalıştırma olanağı ile Otomotiv Fabrikası için Niğde idealdir.Aksaray’da Otomotiv Fabrikası kurulurken hiçbir olanak yoktu. Sizde izliyorsunuzdur Aksaray ikici Otomotiv Fabrikası için 60 dönüm arazi tahsisi yapıldı.

Niğde için bu çok önemli projeyi mutlaka ciddi düşüneceğinizi umuyorum.

Ayrıca Niğde Hançerli ve Çamardı bölgesi Su Fabrikası için kaynak suların olduğu bölgelerdir. Su Fabrikası Maliyeti düşük yatırımdır. Ancak işçi,Kamyoncu,esnaf için getirisi olan firmada düzenli faal kılınması halinde geleceği bulunan bir yatırım olacaktır. Bu anlamda Çukurova yine önemli 'pazar' olacaktır.

Tansaş Mağazası Niğde ile bölgede Aksaray, Bor, Nevşehir, içine alacak biçimde düşülürse Tansaş, tüm yurt genelinde mağazalarında kendi marka suyunu satması olası olacağı gibi, ürün getiren kamyon ile su gönderimi de sağlanacağı için nakliye avantajlı kılınabilecektir.

Son olarak Bor Fizik Tedavi Merkezi ve Niğde Çocuk Hastanesi Önemli iki yatırım olarak yıllardır tamamlanamadı. Yapılması ve işletilmesi zor görünüyor. Bu iki Hastane merkez olmak üzere Niğde Üniversitesi Tıp Fakültesi açılması için ilginiz yada bu hastanelerin özel hastane veya Üniversite olarak Şahenk grubunca değerlendirilmesi konusunda girişiminizde Niğde için çok özel ve önemli bir olay olacaktır.

Siz Niğde için çabası çalışması olansınız. Olanaklarınızla Niğde’ye katkılarınız oldu.Olacağını da biliyoruz..Salt Niğde düşüncesi ile olaylara yaklaşamayacak kadarda büyük bir grupsunuz ama dikkat edin bir çok iş adamı memleketlerini öne çıkarıyor .Başta Aydın Doğan bir çok müteşebbis memleketlerine yatırım yapıyor.

Niğde ülkemizde bir çok aydın ,bürokrat yetişmiş önemli bir merkez ama hep ‘ülkem’ demiş memleketine ise önem vermemiş bir anlayış nedeni ile köy gibi kaldı. Niğde için her sorunda akla gelen siz olmanız belki doğru değil ama lokomotifsizde olmuyor. Mutlaka iş adamı olarak kazanacağınız yere yatırım yaparsınız Aksaray’da Otomotiv Fabrikası kurulurken kim böylesi gelişeceğini düşünüyordu ki?

Uzmanlar kolayı seçer ve olanı öne taşıyarak Patronlara yön verir. Bu bağlamda araştırma yapılırken de olanakları ona göre tanzim ederler. Niğde için ilk anda büyük kentler ,eleman, yan sanayi gibi değerlendirmelerde yapabilirler. Ama Ankara 3 saat, Adana,İçel, Konya iki saat, Kayseri- Nevşehir bir saat ,Gaziantep, Hatay , başta Diyarbakır ve Urfa keza Antalya geçiş yoludur ki Anadolu da azımsanmayacak otomotiv pazarı ve marka düşkünlüğü de unutulmamalıdır.

Niğde için dündeki yapılanlara teşekkür ederken önerilerimi taktirinize sunuyorum.

Selam ve Saygılarımla


 

Ömer Fethi Gürer-Kenthaber/Niğde
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2005 Cuma 13:04:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?