3
Mayıs
2024
Cuma
NİĞDE

Gürültü kirliliği-Ö. Fethi Gürer

Niğde’de sabah saat 8.30’da yollara mikrofona benzeyen aletler konmuş, bir bay, bir bayan Bor cd üzerinde ellerinde dosyaları ile bekliyor. Birkaç kilometre daha gittim.Mezarlığın karşısında Kardelen alışveriş merkezi önündede benzer görünüm var.

Niğdemize gelen gidenlerinde olduğu bir dönem. Orta yerde çok yapılanda olmasa Bakandan bürokratlara Niğde’ye uğrak verenlerde oluyor. O nedenle basın mensuplarımı yollarda bekliyor diyede aklıma takıldı.Merak bu, Otomobili durdurdum.Kolay gelsin deyip ne yaptıklarını sordum.Niğde Üniversitesinden öğrenci ve görevli Gürültü Kirliliği Haritası çıkardıklarını söylediler.Önce şaşırdım. Gence nereli olduğunu sordum.İstanbullu olduğunu öğrenince içten bir gülümsemem oldu.İstanbulda yaşa gel Niğde’de gürürltü kirliliği ölç, Niğde ki Gürültüde İstanbulun yanına yaklaşmayı bırakın esamesi okunmaz. Genç biraz uykulu gözlerle bakınıyordu.Birkaç soru daha sorup uzaklaştım.

Evet Gürültü kirliliği ile ilgili Niğde’de ciddi bir çalışma yapılıyor.Niğde Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğrencileri, kent merkezinde gürültü kirliliğini ölçüyorlar. Niğde’nin gürültü kirliliği haritasını çıkarılıyor. Derbent ‘ten başlayıp ‘Mecburiyet caddesi’ boyunca ölçüm çalışmaları yapıldı.

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Lale Güremez ve Yrd. Doç. Dr. Cahit Tağıçelik öncülüğünde Çevre ve Orman İl Müdürlüğü cihazları ile yapılan çalışmalarda Niğde durumu saptanacak.

Niğde’de hava kirliliği,su kirliliği,doğa kirliliği ölçümleri çok çok önemli ve mutlaka yapılmalıdır.Gürültü kirliliğide insan için özel önemde bir hassasiyet gerektirdiği yadsınamaz.Ancak Niğde gibi bir yerde gürültü kirliliği olması artık ülkede genel dokunun tam anlamı ile sorunlu olduğunu gösterir.Çünkü Niğde’de gürültü kirliliği diye hoporler ile duyuru yapılması dahi sınırlandırılmış, Gelişen kentlerdeki otomobil ve fabrikaların yarattğı gürültü kirliliği yanında Niğde adı dahi okunmaz.

Üniversitemiz böylesi güzel ve özel konularda hassas çaba ve çalışmalar yapması hoşumuza gidiyor.Acaba özellikle yaz aylarında düğünlerde,bahçelerde sıkılan tabancaların gece yarattığı gürültüde o arada saptanacakmı? Bence bu konuda önemsenmelidir.

Üniversitemiz bilimsel çalışmalarına Niğde doğa ve tarih tahribatınıda almasıda özellikle beklentimizdir. Bu konuda da kamuoyunu bilinçlendirecek olan Üniversitemiz olmalıdır.

Niğde tek tek tüm tarihi eserlerin, höyük ve kazı alanlarının düzenli ve araştırmaya dayalı bir çalışması ihtiyaçtır.Köy ,köy Niğde yaşamı da sorunları ile Üniversitemiz rapor haline getirmelidir.

Gürültü kirliliği, Niğde’li Üniversiteye nasıl bakıyor gibi araştırmalara Niğde değerlerinin özelliği ve önemi katılmasının zamanıdır.

Niğde üniversitesi özellikle gelişmiş kentlerde çok öne çıkan konularda Niğde içinde inceleme araştırmalar yapması da Niğde açısından geleceğe de ışık tutacaktır.

Niğde için ise acil olan Niğde tanıtımına Üniversitenin katkısıdır.Üniversite öğrencileri daha Niğde’yi tanımıyor. Niğde için Gürültülü bir kent olup olmadığını öğrenmelerinden öte Niğdeyi tanımaları için araştırma ve gezerek tesbit çalışmalarıda yapmaları en azından bu çalışmalara katılanları Niğde konusunda bilgilendirir.
Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2005 Cumartesi 15:58:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?