6
Mayıs
2024
Pazertesi
NİĞDE

Hasangazi'de gerginlik!

NİĞDE'DE SİYANÜRLE ALTIN ARAMA GERGİNLİĞİ

Niğde'de, özel bir şirketin siyanür kullanarak altın aramasına engel olmak isteyen vatandaşlarla, kendilerini dağıtmak isteyen jandarma arasında coplu, taşlı, sopalı arbede yaşandı.

Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Hasangazi köyü Porsuk Sulama Göleti yakınlarında özel bir şirketin siyanür kullanarak altın arama tesisi kuracağını ve bu doğrultuda tesisin temelini atacağı bilgisini alan yaklaşık 300 köylü sabah erken saatlerden itibaren şantiye binasının kurulacağı alana gelerek beklemeye başladı. Soğuk havaya rağmen ellerinde sopalarla saatlerce bekleyen vatandaşlar, jandarma eşliğinde gelen şirket araçlarını görünce sinirler iyice gerildi.

Jandarma komutanının vatandaşları sakinleştirmek için tüm çabalarına rağmen alanı boşaltmamakta direnen vatandaşlarla jandarma arasında gerginlik yaşandı. Güvenlik güçlerinin vatandaşı cop kullanarak dağıtmak istemesi üzerine çıkan olaylarda köylüler de ellerine geçirdikleri taşları atarak jandarmaya karşılık verdi.

Yaşanan arbedede 8 vatandaş ile 3 asker çeşitli yerlerinden yaralanırken, 1 kişi gözaltına alındı. İş makineleri ile birlikte güvenlik güçleri olayların büyümemesi için alanı terk etmek zorunda kaldı. Hasangazi Köy Besicileri Derneği Başkanı Hüseyin Özçelik, hiç karşı karşıya gelmek istemedikleri askerle karşı karşıya gelmek zorunda bırakıldıklarını belirterek, "Onlar bizim evlatlarımız. Bizi askerle karşı karşıya getiriyorlar. Böyle gerilimi yüksek olaylarda elbette herkese hakim olamazsınız ve karşılıklı sıkıntılar yaşanır. Biz de bugün böyle bir sıkıntı yaşadık" dedi.

Siyanürle altın araması yapacak şirketin faaliyetlerini durdurmak için mahkeme sürecinin başlatıldığını kaydeden Özçelik, "Ortada devam eden bir mahkeme varken, buraya gelip şantiye kurmak istiyorlar. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Burada devletin hiçbir karı yok. Beyana dayalı olarak karının yüzde ikisini devlete vergi olarak verecek. 60 ton altın çıkartırda 40 ton çıkarttık derse bu sefer de devleti dolandırmış olacak" diyerek tepki gösterdi.

Askerlerin alanı boşaltmasının ardından bir süre daha bekleyen kalabalık grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

NİĞDE'DE SİYANÜRLE ALTIN ARAMA GERGİNLİĞİ
NİĞDE'DE SİYANÜRLE ALTIN ARAMA GERGİNLİĞİ
NİĞDE'DE SİYANÜRLE ALTIN ARAMA GERGİNLİĞİ
NİĞDE'DE SİYANÜRLE ALTIN ARAMA GERGİNLİĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2010 Perşembe 15:48:04
Güncelleme :22 Nisan 2010 Perşembe 16:52:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?