7
Mayıs
2024
Salı
NİĞDE

İç Anadolu Çevre Platformu

İç Anadolu Çevre Platformu Dönem Sekreteri Abidin Özkaymak İç Anadolu Çevre platformu 4. bölge toplantısını Niğde’de 27- 28 Mayıs tarihlerinde yapılacağını duyurdu. Niğde için sorunların çözümü açısından bu toplantıyı önemli bir toplantı olacak. Çünkü Ülkemizde çevre sorunları daha çok yoğun insan nufusu olan bölgelerde gündeme geliyor. Ses getiriyor. Niğde gibi kentlerde ise çevre sorunları çok dikkat çekmiyor. O nedenle bu tür toplantılar çevre açısından sorunları duyurma noktasında önemli bir girişim noktası oluyor. Esasında Çevre gibi bir konuda Kentlerin boyutundan çok sorunun varlığı tespiti ve çözümü önemlidir. 

Çünkü sorunlar giderek genele yansıdığı bir gerçektir. Niğde gibi bölgesel sayılacak Akkaya Barajı yaşadığı kirlenme ve doğanın yok edilmesi gibi sorunlarında bir yerde doğa kirlenmesi olduğu unutulmamalıdır. Sınırlıda olsa sanayi atıkları ki deri sanayi bu konuda önemli bir inceleme noktasıdır varlığından öte Kent yeşil alanları hızla betonlaşıp, ekilir, dikilir yerlere apartmanlar kondurulmaktadır.. Kış aylarında yakılan kömür ile geceleri kentte sokağa çıkmak zorlaşmaktadır. 

Niğde ile ilgili 2002 yılında yayınlanan Çevre raporunda yer alan konular halende çözüm beklemektedir. 

Çevre ve Ormanları ile ilgili rapor’da girişte şöyle deniliyordu: Çevre genel anlamda insanın tüm sosyal, biyolojik, fiziksel ve kimyasal işlevlerini yaptığı-idame ettirdiği ortam olarak tanımlanmaktadır. Çevremizi oluşturan ve yeryüzünün en değerli varlıklarından olan su,hava ve toprak arasında hassas bir denge vardır. Bunlardan birisinin kirlenmesi diğerlerine de etki ederek tüm çevrenin kirlenmesine yol açmaktadır. Atmosfere atılan gaz önce havayı kirletmekte bu kirlilik su tarafından emilmekte ve buradan toprağa geçmektedir. Böylece tüm çevreye etki eder duruma gelmektedir. Orman ise; Ağaç, çalı, ot, çiçek gibi çeşitli bitki toplulukları ile irili ufaklı kara ve su hayvanları topluluklarının yaşamlarını birlikte sürdürebildikleri ekosistemin adıdır. 

Hızla artan dünya nüfusu sadece sağlıksız yerleşim yerlerinin oluşmasına değil,aynı zamanda artan ihtiyaçların karşılanması için başta ormanlar olmak üzere doğal kaynakların tahribine de neden olmuştur. 

Çevre sorunları genel olarak;doğanın temel elemanlarının olumsuz değişimlerinin ekosistemde meydana getirdiği etkilenmelerdir. Çevre kirliliğinin önlenmesi ve daha yaşanılabilir bir çevrenin oluşması;doğadaki su,hava ve toprak üçlüsünün dengeli bir şekilde işlevini devam ettirmesi ile mümkündür. Ancak bu denge sayesinde bitki örtüsü ve ormanlar da gerçek anlamda, bünyelerinde barındırdıkları her türlü canlılarla birlikte varlıklarını sürdürebilir ve temiz bir çevrenin meydana gelmesine katkıda bulunabilirler.
 
Globalleşen bir dünyanın herhangi bir noktasında meydana gelen bir hava kirliğinin bize kadar ulaşmasına engel olamayız. Ancak; Yaşadığımız çevreyi anlar, onunla bütünleşir, ona saygılı olursak, dünyanın öbür ucundaki bir canlının daha temiz bir nefes almasını sağlayabiliriz. 

İşte, dünya üzerinde bir nokta olan Niğde’mizin bu süreçte olumlu bir şekilde yerini alması için,her konuda olduğu gibi çevre ve orman konusunda da bir planının olması sorunların çözümüne ışık tutacaktır. Bu kısa çalışma bu konuları içerecektir.
 
PLANLAMANIN AMACI: “Türkiye stratejileri ve hedefleri oluşturulması,, çerçevesinde, ilimizin çevre ve orman konusunda mevcut durumun tespiti ile, doğayı daha yaşanabilir bir hale getirmek uğruna daha neler yapmamız gerektiğini ortaya koymak,bunların çözüm yolarını araştırmak,sorunların nasıl ve ne zaman giderileceği hususlarını bir bütün olarak ele alıp, değerlendirmeden ibarettir. 

PLANLAMANIN KAPSAMI VE ALANI: ’’Planlamanın kapsamı içerisine giren konular gurubumuz adından da anlaşılacağı üzere çevre ve ormandır. Planlamanın alanı Niğde ili mülki hudutlarına dahil yerlerin bütünüdür.’’ 
Niğde için Temiz bir çevrenin oluşumunu engelleyen kirlilikleri dört ana başlık altında toplamak mümkündür. 

HAVA KİRLİLİĞİ: Isınmadan kaynaklanan hava kirliliği:İlimizde hava kirliliği özellikle ısınma döneminin başlaması ile birlikte artış göstermektedir.Bunun sebebi ise kış aylarında ısınmada düşük kaliteli kömür kullanımı,yanlış yakma teknikleri ve kullanılan kazanların bakımlarının düzenli olarak yapılmamasıdır. 

Eksoz emisyonlarından kaynaklanan hava kirliliği :Karbon ve Oksitleri: Motorlu taşıtların egzozlarından çıkan saf karbon ile CO2 ve CO gazları üzerinde durulması gereken hayati maddeleri oluşturmaktadır. Karbon zerreleri akciğer alviolleri ile katran ve kül zerreleri ile birlikte de kansorejen etki yapmaktadır. 

Azot ve Oksitleri:Azot dioksit gazı nefes yollarına tesir eden az miktarda dahi kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltan bir gazdır benzer şekilde azot oksitlerin su buharı ile birleşmesiyle asit yağmuru oluşturması ayrı bir etkendir. 

ATIKLAR
Tıbbi Atıklar:Tıbbi atıklar halk ve çevre sağlığı açısından büyük önem taşımakta olup bu atıkların evsel atıklardan ayrı toplanması gerekmektedir.
Katı Atıklar:Katı atıklar çöp olarak toplanmaktadır. İlimizde çöplerin geri kazanılması için herhangi bir tesis bulunmamaktadır. 

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ: İlimizde gürültü kirliliği motorlu araçlar ve müzik yayını yapan işletmelerce oluşturulmaktadır. 

İÇME SUYUNUN GÜVENİRLİLİĞİ: Özelikle yaz aylarında sıkca görülen bağırsak enfeksiyonları ilçede vatandaşlar arasında içme suyunda problem olduğu şüphesini uyandırmaktadır. 

KALİTESİZ İTHAL KÖMÜR VE PETROKOK KULLANIMI: İlimizde aslında istenmemesine rağmen kalitesiz ithal kömür ve petro kok kullanılmaktadır.
Niğde için Niğde Raporuna yansıyan bu konular dahi durumun önemini göstermektedir. Ayrıca salt kent merkezi değil piknik alanlarından Aladağ Milli Parkına kadar uzanan çevre düzensizliği Niğde geleceği açısından özel önem taşımaktadır. Sorun İç Anadolu olarak ele alınırken Niğde’de gündeme farklı yönleri ile girmesi önemli bir değerlendirme şansı yaratmaktadır. Bu nedenle bu kere Niğde’de yapılacak toplantı dikkatle izlemeye değer bir çalışmadır. İç Anadolu Çevre platformu 4. bölge toplantısını Niğde’de 27- 28 Mayıs tarihlerinde yapılacak olmasını önemsiyoruz. iki gün sürecek toplantıda İç Anadolu’nun ve Niğde’nin Çevresel sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri ela alınması çevre bilinci için özel bir değer ifade etmektedir. 

Niğde ve İç Anadolu’nun diğer illerinden Dernek temsilcilerimizin ve Bilim insanlarının katılacağı toplantılarda, Biyolojik çeşitlilik ,Kentleşme, Turizm , Tarım ve Sulak alanlar gibi ana başlıklar olarak belirmiştir. 

Niğde AK MEDRESE ( Eski Müze) de Başlayıp saat 19:oo kadar edecek ilk gün çalışması ardından İkinci Gün Türkiye Çevre Platformunun Toplantısı Gerçekleştirilecektir..Abidin Özkaymak İç Anadolu Çevre Platformu Dönem Sekreteri olarak yoğun çaba ve çalışma içindedir.. Bu toplantı Niğde içinde Çevre konusunda duyarlılığını göstereceği bir çalışma olacaktır. Katılıp dinlemeli, konuşup sorunların çözümüne destek verilmelidir.
Ömer Fethi Gürer - Kenthaber / Niğde
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2006 Cumartesi 01:10:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Abidin Özkaymak IP: 85.100.86.xxx Tarih : 15.05.2006 09:42:30
Sevgili Ömer Feti Gürer Eline diline kalmine sağlık. Bu çevre hepimizin toplu yok oluşumuzu kendi ellerimizle hazırlamayalım.Çevresel konularda duyarlılığı artırmak için yazılarınızın devamını dilerim. Teşekkürler.