7
Mayıs
2024
Salı
NİĞDE

İÇAÇEP Niğde Toplantı Sonucu

Niğde’de toplanan İç Anadolu Çevre Platformu sonuç bildirisi yayınlandı.İÇAÇEP Dönem sözcüsü Abidin Özkaymak tarafından açıklanan bildiri Niğde içinde Çevre içinde önemli mesajlar içeriyor

Havası,Suyu,Çevresi Temiz Niğdemizi geri İstiyoruz diyen İç Anadolu Çevre Platformu Niğde toplantısında Konya, Ankara, Aksaray, Eskişehir, Niğde Çevre Koruma Örgütleri ve TÜRÇEP bileşenlerinin (BAKÇEP, DAÇE, MARÇEP, EGEÇEP) katılımı ile Niğde adına önemli bir girişim gerçekleşmiş oldu. Abidin Özkaymak verdiği bilgiye göre TÜRÇEP Koordinatörü Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr.Tanay Sıdkı UYAR-Yenilenebilir Enerji, Küresel Isınma ve İklim Değişikliği, Mevcut Enerji ve Çevre Politikaları ve Nükleer Enerji konularında, Doç.Dr. Cengiz KAYACILAR- Niğde’nin başlıca çevre sorunlarından, Hava Kirliliği, Nedenleri ve Çözüm Önerileri konusunda, Yd. Doç. Dr. Mehmet ÖZEL, Kentleşme konusunda sunumlar yaptılar.

Sonrasında yapılan İÇAÇEP Örgüt toplantısında aşağıdaki konuların kamuoyuna aktarılması kararlaştırıldı:

· Enerjinin Etkin Kullanımı ve Yenilebilir Enerjinin tek çözüm olduğunu dile getiren Tanay Sıdkı UYAR; her sabah doğan güneşin atmosferin içinde oluşturduğu yaşam hacmine tüm insanların ihtiyacı olduğunu, bu yaşam hacminde insanların eşit, özgür ve demokratik esaslarda bir arada yaşamasının gerekli olduğunu belirtti. Endüstrileşmiş ülkelerin atmosferin içindeki yaşam hacmini ortadan kaldırdığı Birleşmiş Milletler kararlarınca kanıtlanan fosil ve nükleer yakıtların kullanımından uzaklaştıkça, standardı elverişlisiz teknolojileri Türkiye’ye transfer ederek kendi ülke vatandaşlarına ödettirmek istemedikleri bedelleri, bizim vatandaşlarımıza ödettirmeye çalıştıklarını da ekledi.

· Niğde’de giderek artan hava kirliliğine, coğrafi yapı yanında çok miktarda ve yanlış kullanılan fosil yakıtların neden olduğu belirtilmiştir. İlimize gelecek olan doğal gazında fosil yakıt olması nedeni ile atmosfere ciddi oranda azot oksit bırakarak, diğer fosil yakıtlar gibi havayı kirlettiği. Çözüm önerisi olarak, alternatif enerji kaynakları bakımından zengin olan ilimizin (özellikle jeotermal) Niğde Narlıgöl’de doğal olarak oluşan 80º sıcaklıktaki suyun bölgeye getirilmesi ifade edilmiştir.

· İç Anadolu Bölgesindeki göller,sulak alanlar hızla tükenmeye ve yok olmaya başlamıştır. Bunların yaşatılması için alternatif çözümler üretilmelidir. İÇAÇEP konunun takipçisi olup, ilgililerin dikkatini çekmek ve halkın bilgilendirilmesi için bir dizi konferanslar düzenleyecektir.

· Niğde “küçük” ve “orta” ölçekli diye adlandırılan şehirlerimizin içindedir ve bunlarda görülen “yönetim sıkıntıları” yaşanmaktadır. Çözüm için ise “yönetici ilkesi” ile yani kamu, belediye ve diğer yerel dinamiklerin katıldığı yapılandırma gerekmektedir.

· Bilinçsiz tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan toprak ve sudaki azot kirliliği ve su seviyesinin gün geçtikçe azalmasının önlenmesi için çalışmaların yapılması gerekmekte olup İÇAÇEP bu çalışmalara her türlü desteği verecektir.

· Niğde sanayi açısından gelişmemesine rağmen nüfus artışı ile orantılı çarpık kentleşme ve yeşil dokunun hızla yok edilmesi ile, şehrin önemli özelliği olan tarihi dokunun tahribatı engellenmelidir.

· Akaya barajı kirliliğine karşı yerel yönetim birimlerinin acil önlemler alması gerekmekte, Eski arıtma tesisi modernize edilmeli, Kayseri su ve kanalizasyon idaresinin arıtma tesisleri örnek alınmalıdır.

· İçme suyu kuyularının yanında bulunan çöp depolama alanı yerinin değiştirilmesi, yada zemin yapısının modern yöntemlerle sızdırmazlığı sağlanması gerekmededir. Toplama alanında yaz aylarında yakılan atıklar, Şehrimizin coğrafi yapısı nedeni ile ciddi hava kirliliğine neden olmakta. Katı atıkların bertarafı çevre ve insan sağlığına zarara vermeyecek yöntemlerle yapılmalıdır.

Yukarıda açıkladığımız konuların İÇAÇEP (İç Anadolu Çevre Platformu) Örgütü olarak takipçisi olacağımızı kamuoyuna ve basına saygılarımızla arz ederiz. 

Bir sonraki toplantının Kırşehir de yapılması ve o döneme kadar yazışmalarda “Havası, Suyu, Çevresi Temiz Niğde’mizi Geri İsteriz “Sloganı kullanılması kararlaştırılmıştır.
Ömer Fethi Gürer
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2006 Cumartesi 12:52:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?