4
Mayıs
2024
Cumartesi
NİĞDE

İl Sağlık'tan uyarı!

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Rıza Erdoğan, karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri konusunda vatandaşları uyardı.

İl Sağlık müdürü Erdoğan yaptığı yazılı basın açıklamasında karbonmonoksit gazı zehirlenmeleri konusunda vatandaşları uyararak önemli bilgiler verdi.
Dr. Erdoğan, "Kış aylarında en çok karşılaştığımız sorunlardan birisi de karbon monoksit zehirlenmeleridir. Günlük hayatımızda kullandığımız şofben, soba, kombi gibi cihazlar, hiç beklemediğimiz bir anda bizim ve yakınlarımızın ölüm nedeni olabilmektedir. Kullandığımız kombi, şofben ve soba gibi cihazlardan çıkan, fakat bacadan gitmeyip ortamda biriken ve zehirlenmeye neden olan karbon monoksit gazıdır. Doğal gaz diğer yakıtlara göre daha etkili ve temiz yansa da, yanma tam olmadığında öldürücülük oranı çok yüksektedir" dedi.

Karbonmonoksit Zehirlenmelerinin nasıl farkına varılacağından bahseden Erdoğan, "Karbonmonoksit, solunduktan sonra akciğerler aracılığıyla kana geçer. Karbonmonoksit gazı kırmızı kan hücrelerinin içerisinde bulunan ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobine (Hb) göre oksijenden ortalama 300 kat daha hızlı bağlanır. Karbonmonoksit'in homoglobinle birleşmesi sonucu karboksihemoglobin oluşur. Vücudumuzda yer alan oksijen azalarak karbonmonoksit ile yer değiştirir. Kan dokulara yeterince oksijen taşıyamaz. Kalp, beyin ve diğer organlarımız çalışamaz hale gelir. Bu da hastalıklara ve en kötüsü ölüme neden olur. Tüm vücut genelinde zehirlenme havadaki CO konsantrasyonuna, solunumun dakikada hacmi ve süresine, kandaki hemoglobin miktarına bağlıdır. Karboksihemoglobin birleşimi geri dönüşümlüdür, yani ayrılabilir" diye konuştu.

Hafif düzeyli karbon monoksit düzeyinde belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk ve bitkinlik hissi, nefes darlığı, mide bulantısı ve baş dönmesi olduğunu söyleyen Müdür Erdoğan, "Ciddi düzeyli karbonmonoksit zehirlenmelerinde ise, sersemlik, kusma, kas koordinasyonunun kaybolması, bilinç kaybı ve ölümle sonuçlanabilir. Risk grubunda yer alan meslekler, trafik polisleri, itfaiye çalışanları, kapalı garajlarda çalışanlar, çelik endüstrisi çalışanları, boya temizleme işlerinde faaliyet gösterenler, kalorifer kazanı dairesinde çalışanlar ile otomobil tamircileridir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2012 Perşembe 09:22:47
Güncelleme :23 Şubat 2012 Perşembe 09:26:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
vedat ATAÇ IP: 81.214.185.xxx Tarih : 1.03.2012 11:20:45

Saygıdeğer ağabeyim, öncelikle İl Sağlık Müdürlüğü göreviniz hayırlı olsun. Sizin gibi aktif, dinamik, enerjik birisinin bu görevi omuzlaması Niğdemiz için büyük bir kazanımdır.saygı ve selamlarımı iletiyorum.