6
Mayıs
2024
Pazertesi
NİĞDE

İl Tarım'dan göçük uyarısı!

NİĞDE İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN GÖÇÜK UYARISI

Niğde İl Tarım Müdürü Cemil Usanmaz, KOP içerisinde yer alan Niğde, Konya, Aksaray ve Karaman'da yeraltı su seviyelerinin aşırı düştüğünü belirterek önlem alınmaması durumunda çok önemli çökmeler ve obruklar oluşabileceğine dikkat çekti.

KOP dahilinde bulunan illerin sessiz ve derinden gelen bir tehlike ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Usanmaz, her geçen gün azalan yer altı sularının kontrol altına alınmaması durumunda büyük tehlikelerin yaşanabileceğini söyledi. Su tasarrufunu sağlayacak sistemlere acilen geçilmesi gerektiğini ifade eden Usanmaz, “Kullanılabilir emniyetli yeraltı su miktarı 2.4 milyar metreküptür. Halen kullanılan su miktarı ise 4.5 milyar metreküp, yani kuyulardan çekilen su miktarı var olan kapasitenin 2 katıdır. Yeraltı su kaynaklarının aşırı tüketimi nedeniyle son yirmi yılda yer altı su seviyesi 30 metreye düştü. Son yıllarda bu düşüşün hızlanmasıyla su seviyesindeki hızlı düşüş yılda ortalama 3 metre seviyesine yükseldi. Konya kapalı havzasında toplam 94 bin 500 adet kuyu bulunmaktadır. Bu kuyuların ancak 27 bin 500 adedi ruhsatlı. Ruhsatlı olmayan 67 bin kuyu kontrol altına alınmazsa tehlike her geçen gün artıyor” dedi.

Niğde'de 15 bin 752 adet kuyu bulunduğunu, bu kuyulardan sadece 2 bin 258 adedinin ruhsatlı olduğuna dikkat çeken Usanmaz, “Yani mevcut kuyuların yüzde 14'ü ruhsatlı, yüzde 86'sı ise ruhsatsızdır. Ruhsatsız kuyular kontrol altına alınmadığı müddetçe mevcut tehlike devam edecektir. Yer altı sularının kontrol altına alınmaması halinde hem ilimizde, hem de Konya kapalı havzasında çok önemli çökmeler, obruklar meydana gelebilir. Bu tehlikeli gidişin durdurulması için su tasarrufunu sağlayacak sistemlere geçilmesi gerekmektedir. Özellikle basınçlı sulama sistemlerinin seçilmesi halinde Ziraat Bankası kanalıyla sıfır faizli kredi imkanlarının bulunduğu çiftçilerimizin bu kredilere rağbet etmeleri kendi faydalarına olacaktır” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2010 Perşembe 19:01:05
Güncelleme :7 Ekim 2010 Perşembe 19:03:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?