2
Mayıs
2024
Perşembe
NİĞDE

İşadamı Zorlu'ya Fahri Doktora

Niğde Üniversitesi'nin açılış törenine katılan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'ya Fahri Doktor ünvanı verildi.

Üniversitenin merkez kampüsünde gerçekleşen 2008-2009 akademik yıl açılışına yerel yöneticilerin yanı sıra Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da katıldı. Müzik dinletisi ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hamza Uygun, göreve başladıkları günden bu yana üniversite olarak akademik başarılarının artarak devam ettiğini, yeni açılan bölümlerle birlikte yakın bir zamanda öğrenci kapasitesinin 17 binlere çıkacağını vurguladı.

Niğde Üniversitesi ile Zorlu Holding arasında yapılan katı yakıt pilleri ortak çalışması nedeniyle üniversitenin 2008-2009 akademik yılı açılış dersini vermek için Niğde'ye gelen Zorlu Holding patronu Nazif Zorlu, üniversite senatosu tarafından fahri doktor ünvanı ile ödüllendirildi. Sertifikasını Rektör Uygun'dan alan Zorlu, bugüne kadar aldığı 3'üncü doktorluk ünvanı bulunduğunu belirterek, en anlamlısının Niğde Üniversitesi olduğunu dile getirdi.

Açılış dersinde akademisyenlere ve öğrencilere seslenen Zorlu, başından geçen olayları aktardığı konuşmasında başarının küçük ama etkili sırları hakkında da öğrencileri bilgilendirdi. İlkokul mezunu olmasına rağmen başarılı bir işadamı olduğunu, bunu da geleceği öngörerek, planlı ve kararlı hareket etmeye borçlu olduğunu ifade eden Zorlu, "Sizlere kağıt üzerinden değil, hayatın içerisinden konuşmayı tercih ediyorum. Biz, Denizli'nin Babadağ köyünden çıkmış, verelini Trabzon, oradan İstanbul ve İstanbul yetmemiş Türkiye'ye açılmış, Türkiye'de yetmemiş dünyaya açılmış 126 ülkeye ihracat yapan Türk insanının, mühendisinin yaptıklarıyla dünyaya ihracat yapan bir grubuz. Bunu elbette ki, tek başımıza yapmadık ancak planlama ve stratejide kararlı olduk, dinamik durduk. Sanayi hayatımıza tekstille başladık, sanayileştik ve büyüdük. Ardından elektronik'e girdik. 1994 yılında Vestel'i satın aldığımda benden için 'Bu çaputçunun ne işi ver elektronikte' dediler. Yılmadım ve onlara Türk insanının neler yapabileceğini
bu sektörde gösterdik. Bugün Avrupa televizyon üretiminin yüzde 26'sını aldık. Türkiye genelinde yüzde 45'lerdeyiz" dedi.

"Azim, istikrar her şeyin başlangıcıdır" diyen Zorlu, öğrencilerin genellikle 'Şu okulu bitireyim de ondan sonrasına Allah Kerim' düşüncesinde olduğunu, ancak bu tür düşüncenin her zaman yanıltıcı olduğunun altını çizerek, "İşe burada başlayayım, bu arada diğer yerlerden de iş araştırayım düşüncesindeyseniz, o işe hiç girmeyin. Ben hayatım boyunca iki şeyden korktum. Önce Allah'tan, sonra işimi kaybetmekten. Bu çok önemli çocuklar. Bu ülkenin işe ve aşa ihtiyacı var. Sizlere ihtiyacı var. Babamın yanında 10 yaşında iş hayatıma başladım. İşyerimize gelen tüccarlara baktığımda bir hedef koyardım, 'Sen o büyük tüccarlar gibi olmalısın' derdim kendime. O zamanki hayallerimi şimdi bir bir gerçekleştirdim. Yılmadan, yorulmadan ve bugünün işini hiçbir zaman yarına bırakmadan başardım. 2007 yılında 3 milyar dolara ulaşan ihracatı nasıl bu kadar büyüttüm. İlk ihracatımı yaptığım 1980 yılında yüklenen TIR'ların üzerine çıktım, içine girdim ve temiz mi değil mi diye kontrol ettim de ondan. Sizde işinize sahip çıkın, eğer siz işinize sahip olmazsanız birileri gelir sizin işinize sahip çıkacaktır" diye konuştu.

Zorlu son olarak öğrencilere "Ne iş yaparsanız yapın en iyisi olmak için çabalayın. En yükseğe çıkmaya, en uzağa gitmeye çalışın. Hedefiniz büyük olmalı ki, başarılarınız da o ölçüde büyük olsun" tavsiyesinde bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün Çin, Kore dünya devi oluyorlar. Peki bunu nasıl yaptılar. Bir kere öncelikle ülkelerine sahip çıktılar. Kore 1967 yılında hiçbir şeydi. İnsanların yiyecekleri ekmeği yoktu. Ama bugün öyle noktalara geldiler ki, öyle markalar ürettiler ki, bugün her bir markası neredeyse 500 milyar dolar ihracat yapabilir kapasitede. Nüfusu kaç bunların 55 milyon, bizim nüfusumuz kaç 70 milyon. Biz neden yapamıyoruz o zaman. Burada bizlerinde akılcı hareket edip, her şeyi ortaya atıp, ortak hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 21:15:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet IP: 85.110.214.xxx Tarih : 23.09.2008 21:44:03

Niğde Üniversitesinin son yılarda yaptığı hamleler gerçekten yeni açılan üniversitelere örnek olmalı.2 yıl içinde öğrenci sayısı 20000 aşacak ve büyüme tıp fakültesi , iletişim fakültesi ve yabancı diller meslek yüksek okul ile devam edecek.Herkes elini taşın altına koyarsa Niğde Üniversitesi Orta Anadolunun en güçlü üniversiteleri arasında yer alacaktır.