7
Mayıs
2024
Salı
NİĞDE

Kalkınma Ajansı

Niğde için çok önemli bir proje daha ıskalanmak üzere. Niğde ‘kaçan balık büyük olur’ noktasında bakacağı yeni bir yol ayrımında bulunuyor.Niğde için tarihi bir fırsat olarak tanımlanacak olayın adı KALKINMA AJANSI.

Kalkınma ajansı 5 vilayeti içine alan bütçesi, ve projeleri ile bulunduğu ile hayat verecek bir çalışma olayının adı. Teşvik olgusundan umduğunu bulamayan Niğde içinde bir can simidi.Bu bağlamda Niğde topyekün konuyu sahiplenip Niğde’nin ilk seçilen il olması yönünde çaba göstermesi gereken bir olay. 5 ili kapsayan bu proje Niğde’de mutlaka uygulanacak ama uygulama sıralama ile olacağı için Niğde eğer ilk il olmaz ise son il olacak. O süreçte de Niğde payına ne düşer bilinmiyor. Bu konu Teşvik gerçeği ile yorumlanır isek ilk anda bu işten yarar gören gördü, sonrakiler lafı ile idare etti.

Niğde’de Demokratik Kitle örgütleri,Siyasi partiler konuya duyarlı herkes meseleyi sahiplenmesi gerekiyor. Dünya Bankası,Avrupa Birliği gibi kuruluşların kaynak aktaracağı bağımsız bütçesi olan olanakları geniş kalkınma ajansı Niğde ilinin ilk seçilen il olması ile Niğde’De önemli değişimin yakalanması için bir şans olabilir. Bu açıdan konuya duyarlı olmak gerekiyor. ilk il olarak Niğde seçilmesi Niğde’ye katkı getirecektir.

Aksaray ilinin ilk il olma konusunda Niğde’yi desteklemesi de doğru bir yoldur. Esasen Aksaray başka bir il ilk il seçilse dahi harf sıralaması ile 2.nci il olma özelliğine her halükarda sahip olduğu için Niğde’nin ilk il olması yönünde destekte verebilir.Aksaray içinde bu avantaj yaratır. Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir,Aksaray ve Niğde illerinde sıra ile oluşacak kalkınma ajansı çalışma projesinde ilk olacak ilin avantajı daha çok olacak ve o il valisi bölge başkanlığı görevini de üstlenecek. Niğde için bu çok önemli olguyu Niğde adına sahiplenmekte Niğdeli olan bizlere düşüyor.

Uzmanların çalışma yapacağı, il genelinin gelişimine öncülük edeceği ve öneri bilgi yığılması ile sizi kalkındıracağı bu olguyu olsun bu kere ‘ıskalamayalım’Niğde adına çalışmalarda bulunalım, yapılan çalışmalara katkı verelim. Yolumuz zor, ama aşılmaz değil. Niğde’nin ilk ve öncü il olmasına çalışalım. Niğde’den ayrılan il olan Kırşehir, Nevşehir, Aksaray bu kere olsun bir vefa anlayışı Niğde için bu hakkı tanısın. Küçülen, daralan Niğde’nin önünü açsınlar ve Niğde olması yönünde hoşgörüde bulunsunlar.Sonuçta Niğde yıllardır elindeki olanakları Niğde’den çok o dönemki ilçe ayırdığını inceleyen gören bilir. Ajans merkezi Niğde olsa da yine Niğde adil davranır bölgede ki her il payını verir ama Niğde en azından kendi hakkını alır.
Niğde için bu son tren değil mutlaka ama önemli bir tren, ilk vagonda olmak yolculuk yapan için önce vardığını sanma psikolojisi yaratır. Tren yolculuğu yapan bilir. Tren durakladığında son vagondaki çeşmeden su almaya koştuğunda tren hareket eder ve kiminde su doldurma şansı olmazdı. Günümüzde pet şişe çıktı ama parası olan o suyu alıyor. Yada sahibi olan tıpkı teşvikte olduğu gibi yararlanıyor. Son vagondan olana yolculuk daha zor geliyor. Teşvik ile En azından mevcutlar bölgede kaldı.Birko yeni yatırım yaptı. Ama ilk teşvik alan kimi iller ilerledi, gelişti. O nedenle ilk olmak önemli. Niğde olarak bu işi ciddiye almanın da tam zamanı bir kaç gün sonra geç olabilir.

Ömer Fethi Gürer - Kenthaber / Niğde
Yayın Tarihi : 4 Mart 2006 Cumartesi 14:21:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?